GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu

Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.

Nakon rasta zadnja dva dana prošloga tjedna, CROBEX je danas u blagom minusu, za 0,07 posto, na 1.929,65 bodova. CROBEX10 je, pak, ostao nepromijenjen, na 1.192,72 boda.

Među sektorskim indeksima pao je indeks prehrambenog sektora, za 0,22 posto, dok su među većim dobitnicima indeksi transportnog i građevinskog sektora, s porastima za 1,69 odnosno 1,52 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,5 milijuna kuna, što je za oko milijun kuna više nego u petak.

Dobar dio tog prometa, 2,7 milijuna kuna, odnosio se na dionicu Podravke, kojoj cijena stagnira na 586 kuna.

I dok većina kompanija izlistanih na Burzi tek treba objaviti polugodišnja izvješća, Podravka je krajem prošloga tjedna izvijestila da je neto dobit grupe u prvom polugodištu dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Po prometu, koji je iznosio 588,1 tisuću kuna, slijedi dionica Zagrebačke banke, kojoj je zadnja cijena ostala na 58 kuna.

Zagrebačka banka je danas objavila da je u prvom polugodištu ostvarila dobit od 707 milijuna kuna, što je 74 milijuna kuna odnosno 11,7 posto više nego u prvoj polovici 2020. godine. Grupa Zagrebačka banka ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zagrebačka banka je danas putem Burze izvijestila i o početku mandata predsjednika i članice Uprave te banke, a nakon primitka prethodne suglasnosti. Tako je s današnjim danom počeo mandat članici Uprave Jasni Mandac, a s početkom rujna započinje mandat predsjednika Uprave Ivana Vlahe. Oni su na te dužnosti imenovani odlukom Nadzornog odbora sredinom travnja ove godine, a prošli je tjedan suglasnost na ta imenovanja dala i Hrvatska narodna banka (HNB). S danom početka mandata predsjednika Uprave prestaje mandat predsjedniku Uprave Romeu Collini, na temelju ostavke dane radi odlaska u mirovinu, navodi se u objavi Zagrebačke banke.

Dionica HT-a danas je protrgovano za 214 tisuća kuna, a cijena im je snižena za 0,52 posto, na 190 kuna.

Likvidnije dobitnice, pak, predvodi dionica Valamar Riviere s rastom cijene za 0,36 posto, na 28,20 kuna, uz promet od 207,2 tisuće kuna.

O slabom interesu investitora govori i podatak da su tek još tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu dionici Ericssona Nikole Tesle cijena stagnira na 1.615 kuna, a pala je dionicama Kraša, za 0,66 posto, na 750 kuna, te Atlantske plovidbe, za 0,98 posto, na 405 kuna.

Ipak, najveća je gubitnica dionica Ilirije s padom cijene za 6,17 posto, na 152 kune, ali uz skroman promet od oko 10 tisuća kuna.

Uz promet nešto veći od 63 tisuće kuna, pala je i cijena dionicama Ingre, i to za 2,72 posto, na 12,50 kuna.

S druge, pak, strane najveće su dobitnice dionice Dalekovoda s cjenovnim rastom za 6,67 posto, na 80 lipa, te Jadroplova, za 7,78 posto, na 36 kuna. Pritom je dionicama Dalekovoda ostvaren promet od oko 64 tisuće kuna, a Jadroplova 62 tisuće kuna.

Dalekovod je krajem prošloga tjedna izvijestio da je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja.

Iz Dalekovoda su danas objavili da je Uprava, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora, usvojila pravila alokacije novih dionica te sukladno tomu napravila i alokaciju novih dionica. Ulagatelji su pozvani na uplatu u skladu s javnim pozivom, a iz Dalekovoda su najavili da će pravovremeno izvijestiti o uspješnosti izdanja novih dionica nakon izvršenih uplata ulagatelja i cjelovitog dovršetka svih predviđenih procesa.

Inače, na Burzi se danas trgovalo s ukupno 27 dionica, pri čemu je cijena njih 11 pala, njih osam porasla, a također njih osam ostala nepromijenjena.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Podravka, Dalekovod, Končar EI, Ilirija
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE