GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u minusu

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u minusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su pali, no blaže nego glavni europski burzovni indeksi, dok je promet i nadalje skroman.

CROBEX, nakon rasta u protekla dva radna dana, u minusu je od 0,71 posto, na 1.577,39 bodova.

Njegova uža inačica, CROBEX10 pada drugi dan za redom, danas za 0,46 posto, na 978,84 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je za oko 200 tisuća kuna manje nego jučer, kada je trgovanje veći dio dana bilo obustavljeno, zbog tehničkih problema s Xetra T7 trgovinskom platformom.

Milijunski promet imala je danas samo dionica Valamar Riviere, 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,41 posto, na 24,40 kuna.

Dionicama Arena Hospitality grupe stagnira na 220 kuna, uz promet od 678,1 tisuću kuna.

Nešto se više trgovalo danas i dionicama Adris grupe, pri čemu su povlaštene imale promet od 662,7 tisuća kuna, a redovne 289,5 tisuća kuna. Pritom redovno izdanje Adrisa bilježi pad cijene za 0,93 posto, na 428 kuna, dok je povlaštenom cijena znatnije pala, za 2,56 posto, na 380 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je dionica AD Plastika, 594,1 tisuću kuna, a cijena joj je snižena za 1,42 posto, na 139 kuna.

Po prometu slijede dvije telekom dionice, Optima telekoma s prometom od 493 tisuće kuna te HT-a 453,6 tisuća kuna. Pritom su obje trgovanje zaključile s cjenovnim porastima, Optime za 0,34 posto, na 5,92 kune, a HT-a za 0,90 posto, na 168 kuna.

Još je pet dionica danas imalo promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu je cijena stagnirala dionici Dalekovoda, na 3,60 kuna, dok su ostale u minusu, Atlantske plovidbe za 2,32 posto, na 189,50 kuna, Ericssona Nikole Tesle za 0,81 posto, na 1.220 kuna, Podravke za 0,50 posto, na 399 kuna, a Zagrebačke banke za 0,38 posto, na 52 kune.

Ipak, najveća je gubitnica dionica Zagrebačke burze s cjenovnim padom za 13,57 posto, na 12,10 kuna, uz promet od gotovo 14 tisuća kuna.

Nasuprot tomu, uz skromne promete od 1,5 odnosno 2,4 tisuće kuna, vodeće su dobitnice dionice Luke Rijeka s rastom cijene za 4,70 posto, na 31,20 kuna, te Končar Elektroindustrije, za 3,45 posto, na 480 kuna.

Končar je danas putem Burze izvijestio o sjednici Nadzornog odbora na kojoj su usvojena revidirana godišnja financijska izvješća za prošlu godinu, te donijeta odluka o upotrebi dijela prošlogodišnje dobiti.

Končar EI je lani ostvario neto dobit od 7,35 milijuna kuna, a Uprava i Nadzorni odbor su odlučili da se u zakonske rezerve rasporedi 367,5 tisuća kuna, a u ostale rezerve 3,49 milijuna kuna.

Uslijed izvanrednih tržišnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19 i nedavnog potresa u Zagrebu te činjenice da je u ovom trenutku nemoguće u potpunosti sagledati posljedice na poslovanje kompanije, predlaže se glavnoj skupštini da se preostala dobit u iznosu 3,49 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, izvijestili su iz Končara.

Inače, danas se na Zagrebačkoj burzi trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu ih je 12 zabilježilo rast cijene, 19 pad, a cijena šest dionica se nije mijenjala.

Europske burze, nakon pet dana rasta, danas bilježe oštrije korekcije, jer su ulagači oprezni na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata, koja će pokazati razmjere šteta koje je pandemija koronavirusa nanijela kompanijama.

Tako je oko 17 sati STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio u minusu 2,90 posto.

Istodobno je londonski FTSE indeks u minusu od 3,01 posto, pariški CAC 3,47 posto, a frankfurtski DAX za 3,5 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Optima Telekom, Arena Hospitality Group, Dalekovod
PROČITAJ I OVO
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
Dolar nastavio slabiti prema košarici valuta
FOREX
Dolar nastavio slabiti prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak nastavio slabiti u odnosu na košaricu šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju nove globalne gospodarske pokazatelje i početak sezone objave poslovnih izvješća u SAD-u.
Njemački turisti ogorčeni: Za 100 eura na Krku i u Rijeci dobili tek 600 kuna
OGORČENJE
Njemački turisti ogorčeni: Za 100 eura na Krku i u Rijeci dobili tek 600 kuna

RIJEKA - Jedan njemački turist ovih se dana neugodno iznenadio kada je u jednoj mjenjačnici na Krku zamijenio 100 eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE