GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u minusu

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u minusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su pali, no blaže nego glavni europski burzovni indeksi, dok je promet i nadalje skroman.

CROBEX, nakon rasta u protekla dva radna dana, u minusu je od 0,71 posto, na 1.577,39 bodova.

Njegova uža inačica, CROBEX10 pada drugi dan za redom, danas za 0,46 posto, na 978,84 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je za oko 200 tisuća kuna manje nego jučer, kada je trgovanje veći dio dana bilo obustavljeno, zbog tehničkih problema s Xetra T7 trgovinskom platformom.

Milijunski promet imala je danas samo dionica Valamar Riviere, 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,41 posto, na 24,40 kuna.

Dionicama Arena Hospitality grupe stagnira na 220 kuna, uz promet od 678,1 tisuću kuna.

Nešto se više trgovalo danas i dionicama Adris grupe, pri čemu su povlaštene imale promet od 662,7 tisuća kuna, a redovne 289,5 tisuća kuna. Pritom redovno izdanje Adrisa bilježi pad cijene za 0,93 posto, na 428 kuna, dok je povlaštenom cijena znatnije pala, za 2,56 posto, na 380 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je dionica AD Plastika, 594,1 tisuću kuna, a cijena joj je snižena za 1,42 posto, na 139 kuna.

Po prometu slijede dvije telekom dionice, Optima telekoma s prometom od 493 tisuće kuna te HT-a 453,6 tisuća kuna. Pritom su obje trgovanje zaključile s cjenovnim porastima, Optime za 0,34 posto, na 5,92 kune, a HT-a za 0,90 posto, na 168 kuna.

Još je pet dionica danas imalo promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu je cijena stagnirala dionici Dalekovoda, na 3,60 kuna, dok su ostale u minusu, Atlantske plovidbe za 2,32 posto, na 189,50 kuna, Ericssona Nikole Tesle za 0,81 posto, na 1.220 kuna, Podravke za 0,50 posto, na 399 kuna, a Zagrebačke banke za 0,38 posto, na 52 kune.

Ipak, najveća je gubitnica dionica Zagrebačke burze s cjenovnim padom za 13,57 posto, na 12,10 kuna, uz promet od gotovo 14 tisuća kuna.

Nasuprot tomu, uz skromne promete od 1,5 odnosno 2,4 tisuće kuna, vodeće su dobitnice dionice Luke Rijeka s rastom cijene za 4,70 posto, na 31,20 kuna, te Končar Elektroindustrije, za 3,45 posto, na 480 kuna.

Končar je danas putem Burze izvijestio o sjednici Nadzornog odbora na kojoj su usvojena revidirana godišnja financijska izvješća za prošlu godinu, te donijeta odluka o upotrebi dijela prošlogodišnje dobiti.

Končar EI je lani ostvario neto dobit od 7,35 milijuna kuna, a Uprava i Nadzorni odbor su odlučili da se u zakonske rezerve rasporedi 367,5 tisuća kuna, a u ostale rezerve 3,49 milijuna kuna.

Uslijed izvanrednih tržišnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19 i nedavnog potresa u Zagrebu te činjenice da je u ovom trenutku nemoguće u potpunosti sagledati posljedice na poslovanje kompanije, predlaže se glavnoj skupštini da se preostala dobit u iznosu 3,49 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, izvijestili su iz Končara.

Inače, danas se na Zagrebačkoj burzi trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu ih je 12 zabilježilo rast cijene, 19 pad, a cijena šest dionica se nije mijenjala.

Europske burze, nakon pet dana rasta, danas bilježe oštrije korekcije, jer su ulagači oprezni na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata, koja će pokazati razmjere šteta koje je pandemija koronavirusa nanijela kompanijama.

Tako je oko 17 sati STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio u minusu 2,90 posto.

Istodobno je londonski FTSE indeks u minusu od 3,01 posto, pariški CAC 3,47 posto, a frankfurtski DAX za 3,5 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Optima Telekom, Arena Hospitality Group, Dalekovod
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE