GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Rast indeksa, nastavljen uzlet Đure Đakovića

Zagrebačka burza: Rast indeksa, nastavljen uzlet Đure Đakovića
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2017 / 17:07
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Sama završnica trgovine donijela je pozitivan predznak na Zagrebačkoj burzi. Nekoliko većih transakcija dogodilo se u posljednjih pola sata trgovine pa je na kraju i ukupni promet dosegnuo vrlo dobrih 31,4 milijuna kuna. Time je prekinuta četverodnevna negativna serija.

CROBEX je ojačao 0,1 posto, na 1.938,92 boda dok je CROBEX10 porastao 0,3 posto, na 1.143,27 bodova. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bila je najlikvidnija s preko dva milijuna kuna prometa, a cijena je pala 0,2 posto, na 42,40 kuna.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) rezultate objavljuje sutra, a danas su dionice podignute 0,9 posto, na 811 kuna, uz 2,1 milijun kuna prometa. 

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) ostale su gotovo bez promjene, na 466 kuna, uz 1,7 milijuna kuna prometa.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je oslabio 0,1 posto, na 3.640 kuna, uz gotovo dva milijuna kuna prometa. Od ostalih izdanja Agrokora neršto aktivnije jedino još Belje (ZSE:BLJE-R-A) koje je podignuto 0,6 posto, na 8,40 kuna, uz gotovo 218 tisuća kuna prometa. 

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev, dodavši i kako je banka spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna.

"Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svjetskim tržištima", izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters u utorak.

Končar Elektroindustrija (ZSE:KOEI-R-A) ostvario je preko milijun i pol kuna prometa, a cijena je podignuta 1,6 posto, na 785 kuna. 

Drugi dan uzastopno pada cijena Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A). Danas je dubrovački brodar korigiran 3,2 posto, na 425 kuna, uz milijun i pol kuna trgovine. 
Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je 1,28 milijuna kuna prometa, a cijena je podignuta 1,2 posto, na 176,84 kune. 

I danas je, kao i jučer dobitnik dana bio Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) na krilima sjajnih rezultata u prvom kvartalu. Danas su dionice uzletjele 5 posto, na 42 kune, uz 165 tisuća kuna prometa. Grupacija Đuro Đaković je u razdoblju I - III 2017. godine ostvarila prihode u visini od 159 milijuna kuna, a rashode u visini 152 milijuna kuna. Ostvarena je neto dobit od 7 milijuna kuna, dok je EBITDA (dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza) 13,2 milijuna kuna odnosno ostvareno je 8,6% EBITDA marže. Uspoređujući izvještajno razdoblje s istim razdobljem 2016. godine ostvareni ukupni prihodi su veći za 55,9 milijuna kuna odnosno 54%, dok je EBITDA bolja za 16,4 milijuna kuna, a neto rezultat bolji za 18,5  milijuna kuna.

Revidirani rezultati AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) prikazali su neto dobit veću od najavljene. Dionice su podignute 1,8 posto, na 160 kuna, uz 238 tisuća kuna prometa. Neto dobit AD Plastik Grupe bolja je od najavljene prema upravo objavljenom revidiranom Godišnjem izvještaju poslovodstva.  Unaprjeđenjem efikasnosti i racionalizacijom poslovanja poboljšana je profitabilnost čemu u prilog govori ostvarena neto profitna marža od 5,3 posto, odnosno neto dobit Grupe koja iznosi 49,7 milijuna kuna. Prema prvotnim procjenama, neto dobit je iznosila 48,1 milijun kuna. 

Bez obzira na odlične poslovne rezultate u prvom kvartalu, danas je protrgovana tek jedna dionica Janafa (ZSE:JNAF-R-A), a cijena je porasla 0,9 posto, na 5.900 kuna. Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je tromjesečju ove godine poslovao s neto dobiti u iznosu od 68,5 milijuna kuna, što je za 27,5 posto više nego u istom razdoblju lani, a 38,7 posto više od plana. Bruto dobit razdoblja u iznosu od 83,5 mil. kuna veća je za 24,4% od ostvarene u istom razdoblju prethodne godine i 35,3% od plana.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Đuro Đaković, Hrvatski Telekom, Ledo, Belje, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Končar EI, Atlantska plovidba, Janaf, AD Plastik, ZSE:HT-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:JNAF-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:ADPL-R-A,
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Zlato blizu najviše razine u sedam godina
UZLET
Zlato blizu najviše razine u sedam godina
LONDON - Nakon što je u srijedu premašio ključnu razinu od 1.600 dolara, cijene zlata koketirale su sa sedmogodišnjim maksimumom, jer ulagači i dalje povećavaju svoje pozicije uslijed izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE