GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Rast indeksa, nastavljen uzlet Đure Đakovića

Zagrebačka burza: Rast indeksa, nastavljen uzlet Đure Đakovića
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2017 / 17:07
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Sama završnica trgovine donijela je pozitivan predznak na Zagrebačkoj burzi. Nekoliko većih transakcija dogodilo se u posljednjih pola sata trgovine pa je na kraju i ukupni promet dosegnuo vrlo dobrih 31,4 milijuna kuna. Time je prekinuta četverodnevna negativna serija.

CROBEX je ojačao 0,1 posto, na 1.938,92 boda dok je CROBEX10 porastao 0,3 posto, na 1.143,27 bodova. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bila je najlikvidnija s preko dva milijuna kuna prometa, a cijena je pala 0,2 posto, na 42,40 kuna.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) rezultate objavljuje sutra, a danas su dionice podignute 0,9 posto, na 811 kuna, uz 2,1 milijun kuna prometa. 

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) ostale su gotovo bez promjene, na 466 kuna, uz 1,7 milijuna kuna prometa.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je oslabio 0,1 posto, na 3.640 kuna, uz gotovo dva milijuna kuna prometa. Od ostalih izdanja Agrokora neršto aktivnije jedino još Belje (ZSE:BLJE-R-A) koje je podignuto 0,6 posto, na 8,40 kuna, uz gotovo 218 tisuća kuna prometa. 

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev, dodavši i kako je banka spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna.

"Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svjetskim tržištima", izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters u utorak.

Končar Elektroindustrija (ZSE:KOEI-R-A) ostvario je preko milijun i pol kuna prometa, a cijena je podignuta 1,6 posto, na 785 kuna. 

Drugi dan uzastopno pada cijena Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A). Danas je dubrovački brodar korigiran 3,2 posto, na 425 kuna, uz milijun i pol kuna trgovine. 
Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je 1,28 milijuna kuna prometa, a cijena je podignuta 1,2 posto, na 176,84 kune. 

I danas je, kao i jučer dobitnik dana bio Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) na krilima sjajnih rezultata u prvom kvartalu. Danas su dionice uzletjele 5 posto, na 42 kune, uz 165 tisuća kuna prometa. Grupacija Đuro Đaković je u razdoblju I - III 2017. godine ostvarila prihode u visini od 159 milijuna kuna, a rashode u visini 152 milijuna kuna. Ostvarena je neto dobit od 7 milijuna kuna, dok je EBITDA (dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza) 13,2 milijuna kuna odnosno ostvareno je 8,6% EBITDA marže. Uspoređujući izvještajno razdoblje s istim razdobljem 2016. godine ostvareni ukupni prihodi su veći za 55,9 milijuna kuna odnosno 54%, dok je EBITDA bolja za 16,4 milijuna kuna, a neto rezultat bolji za 18,5  milijuna kuna.

Revidirani rezultati AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) prikazali su neto dobit veću od najavljene. Dionice su podignute 1,8 posto, na 160 kuna, uz 238 tisuća kuna prometa. Neto dobit AD Plastik Grupe bolja je od najavljene prema upravo objavljenom revidiranom Godišnjem izvještaju poslovodstva.  Unaprjeđenjem efikasnosti i racionalizacijom poslovanja poboljšana je profitabilnost čemu u prilog govori ostvarena neto profitna marža od 5,3 posto, odnosno neto dobit Grupe koja iznosi 49,7 milijuna kuna. Prema prvotnim procjenama, neto dobit je iznosila 48,1 milijun kuna. 

Bez obzira na odlične poslovne rezultate u prvom kvartalu, danas je protrgovana tek jedna dionica Janafa (ZSE:JNAF-R-A), a cijena je porasla 0,9 posto, na 5.900 kuna. Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je tromjesečju ove godine poslovao s neto dobiti u iznosu od 68,5 milijuna kuna, što je za 27,5 posto više nego u istom razdoblju lani, a 38,7 posto više od plana. Bruto dobit razdoblja u iznosu od 83,5 mil. kuna veća je za 24,4% od ostvarene u istom razdoblju prethodne godine i 35,3% od plana.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Đuro Đaković, Hrvatski Telekom, Ledo, Belje, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Končar EI, Atlantska plovidba, Janaf, AD Plastik, ZSE:HT-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:JNAF-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:ADPL-R-A,
PROČITAJ I OVO
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
CLOSING BELL ZSE
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Prvi trgovinski dan nakon parlamentarnih izbora donio je katastrofalan promet i različite predznake indeksa.
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE