GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna

Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,28 posto, na 2.006 bodova, vrativši se ponovno iznad psihološki važne granice po prvi put od 4. srpnja.

Istodobno, Crobex10 skočio je 2,22 posto, na 1.196 bodova, ostvarivši dobitak četvrti tjedan uzastopno te je sada na najvišoj razini od 29. lipnja.

Svi sektorski indeksi su bili na dobitku, a pritom najviše građevinski, za 6,82 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je nešto više od 23 milijuna kuna, što je za 9 milijuna više nego u tjednu ranije, no i dalje je riječ o skromnoj likivdnosti, budući da je uslijed sezone godišnjih odmora većina tržišnih sudionika i nadalje bila odsutna.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,55 posto, na 32,8 kuna.

Slijedi dionica Arena Hospitality groupa, s 2,57 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,68 posto, na 242 kune.

Promet iznad 2,5 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Podravke, čija je cijena porasla 2,7 posto, na 600 kuna.

Najveći skok cijene među likvidnijima imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, za 11,86 posto, na 1.650 kuna.

Po dobitcima su se isticale i dionica Luke Rijeka, s porastom cijene za 11,84 posto, na 51 kunu, te redovna dionica Končara D&ST, s rastom cijene za 10,71 posto, na 2.480 kuna.

S druge, pak, strane, najviše je na gubitku među likvidnijma bila dionica Mon Perina, čija je cijena pala 3,15 posto, na 40 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 51 dionicom, pri čemu je cijena njih 30 porastla, 15 pala, a 6 stagnirala.

Poticaj prošlotjednom rastu Crobexa ponajviše su dale globalne burze, koje su ostvarile znatan skok zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.

Američki burzovni indeksi ojačali su u tome razdoblju otpriike tri posto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq porasli četvrti tjedan zaredom, ostvarivši najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti, tako da je paneuropski Stoxx 600 završio tjedan s dobtikom od 1,2 posto.

Međutim, zahvaljujući korekcijama cijena dionica u prvom dijelu godine, Stoxx 600 u minusu je od početka godine za 9,1 posto, dok je aemrički S&P 500 indeks na gubitku gotovo 11 posto.

U minusu su od početka i domaći burzovni indeksi; Crobex za 3,5 posto, a Crobex10 za 5,2 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, Arena Hospitality Group, Luka Rijeka, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Span, Maistra
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE