GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Promet slab, Institut IGH dobitnik tjedna

Zagrebačka burza: Promet slab, Institut IGH dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2018 / 19:01
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Zagrebačka burza ovoga tjedna nije ponudila pretjerano zanimljivu trgovinu unatoč činjenici što je Fitch Ratings poboljšao kreditni rejting Hrvatske.

Investitori su se ipak odlučili za oprezan pristup. Iz sivila se izdvojilo jedva nekoliko izdanja s opipljivijom trgovinom.

CROBEX je u tjednu porastao 0,1 posto, na 1.873,74 boda dok je CROBEX10 podignut 0,2 posto, na 1.088,61 bod. 

Najlikvidnija je u proteklom tjednu bila Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) čijim je dionicama ostvaren promet od 10,6 milijuna kuna, od čega se 9,3 milijuna kuna odnosi na blok, a ostatak na redovni promet, dok im je zadnja cijena na trgovanju iznosila 930,00 kuna. 

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) bilježi blok transakciju od 3,2 milijuna kuna te 1,7 milijuna kuna u redovnoj trgovini, a cijena mu je porasla 5,9 posto na 180 kuna. 

Dionice Zagrebačke banke (ZSE:ZABA-R-A) trgovane su u iznosu od 4,9 milijuna kuna, a pojeftinile su 1 posto, na 58 kuna.

Dobitnik tjedna bio je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) sa skokom od 15,8 posto, na 231 kunu, a trgovane su u iznosu nešto većem od milijun kuna. Poticaj dionicama daju kuloarske informacije o tome kako će IGH dobiti posao nadzora izgradnje Pelješkog mosta. Hrvatske ceste u utorak su izvijestile da su na natječaj za posao nadzora nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama pristigle tri ponude - tvrtke Lipov Gaj, zajednice ponuditelja na čelu s Institutom IGH te zajednice ponuditelja njemačkog KrebsKiefera. Zagrebačka tvrtka Lipov Gaj dala je ponudu vrijednu 55,66 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 69,58 milijuna kuna s PDV-om. Zajednica ponuditelja Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Investinženjering (svi iz Zagreba) dala je ponudu na 49,38 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 61,72 milijuna kuna s PDV-om. Ponuda zajednice ponuditelja KrebsBKiefer (Njemačka) i Geoprojekt vrijedna je 52 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 65,1 milijun kuna sa PDV-om.

Redovno izdanje Adris Grupe (ZSE:ADRS-R-A) podiglo je cijenu 3,7 posto, na 500 kuna i prometom od 1,2 milijuna kuna. Povlaštenim dionicama Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) cijena je uvećana 0,7 posto, na 441 kunu dok je njima protrgovan iznos od 1,9 milijuna kuna. Adris Grupa u utorak je poduzela korak ka otkupu do 246.000 vlastitih dionica kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi, što čini 1,5 posto ukupno izdanih redovnih i povlaštenih dionica te kompanije, objavivši u utorak poziv za podnošenje ponuda. Dionice će biti otkupljene po jedinstvenoj cijeni unutar pojedinog roda dionica, pa će tako raspon cijena po kojoj će Adris kupovati redovne dionice biti od 484,13 do 520 kuna, što je 7,41 posto iznad prosječne tržišne cijene dionice ostvarene na dan 15. siječnja. Za povlašteno izdanje raspon cijena se kreće od 438,71 do 470 kuna, što je 7,13 posto iznad prosječne cijene dionice ostvarene 15. siječnja.

Pad BDI Indexa na najnižu razinu u četiri mjeseca pretvorio je Atlantsku plovidbu (ZSE:ATPL-R-A) u gubitnicu tjedna. Cijena je pala 2,1 posto, na 666 kuna, uz 1,1 milijun kuna prometa. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) spustila se 0,9 posto, na 42,60 kuna, a njezinim dionicama je ostvaren promet od 2,9 milijuna kuna. 

Pad bilježi još i Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A), za 0,3 posto, na 167,50 kuna, a njegov tjedni promet iznosi 4,3 milijuna kuna od čega se dva milijuna kuna odnose na blok transakciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Institut IGH, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Zagrebačka banka, AD Plastik, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:, ADRS-P-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:IGH-R-A, ZSE:ZABA-R-A
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
POČETAK SEZONE
U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
ZAGREB - S prvim pravim ljetnim vikendom stigao je i toliko očekivani val turista. U Hrvatskoj ih je trenutačno oko 290 tisuća, među kojima 250 tisuća inozemnih. Više od pola boravi ih u Istri i na Kvarneru, najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka.
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE