GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Prijepodnevni uzlet indeksa

Zagrebačka burza: Prijepodnevni uzlet indeksa
ZSE INTRADAY UPDATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u utorak ujutro Crobex indeks nadoknadio gotovo sve jučerašnje gubitke, što se zahvaljuje rastu svjetskih burzi nakon novih monetarnih i fiskalnih mjera koje bi trebale ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

CROBEX je oko 10,30 sati bio u plusu 2,75 posto, na 1.400 bodova, nakon što je jučer pao 3,02 posto. CROBEX10 skočio je, pak, 2,90 posto, na 871 bod, nadoknadivši jučerašnji gubitak od 2,6 posto.

Zahvaljujući tome, oba su se indeksa odmaknula od najnižih razina od 2009. godine. Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 3,5 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, 1,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla više od 5,65 posto, na 19,65 kuna.

Dionici HT-a cijena je, pak, porasla 3,4 posto, na 169 kuna, uz promet od oko 750 tisuća kuna.

Dionicom AD Plastika ostvaren je, pak, promet od oko 450 tisuća kuna, a poskupila je 2,4 posto, na 102 kune.

Na dobitku su i gotovo sve dionice kojima se jutros trguje.

Od osam dionica, kojima je dosad ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna, sve su zabilježile rast cijene, i to između 0,7 i 5,65 posto.

Rast Crobexa zahvaljuje se oporavku svjetskih burzi od jučerašnjeg oštrog pada.

Ulagače u svijetu ohrabrile su, naime, nove izvanredne mjere američke središnje banke usmjerene na stabilizaciju financijskih tržišta, a ulagači se nadaju i novim fiskalnim mjerama vlasti u svijetu koje bi ublažile recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 3 posto, nakon što je jučer pao 4,3 posto.

Na dobitku su i američki terminski indeksi, pa bi se danas poslijepodne i Wall Street mogao oporaviti od jučerašnjeg oštrog pada.

„S obzirom na vrlo visoku volatilnost dioničkih tržišta u razdobljima krize, mogući su značajniji dnevni pozitivni pomaci. Ipak, za stabilizaciju indeksa i preokret trenda trebat će pričekati da epidemija koronavirusa uđe u silaznu putanju te da normalizacija gospodarskih aktivnosti bude na vidiku“, kazala je jutros, uoči početka trgovanja na Zagrebačkoj burzi, Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE