GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza povećava temeljni kapital za 6 milijuna kuna

Zagrebačka burza povećava temeljni kapital za 6 milijuna kuna
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2015 / 10:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavnoj skupštini Zagrebačke burze (ZSE), zakazanoj za 31. kolovoza ove godine, Uprava predlaže donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala Burze za najviše 6 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica koje će se ponuditi postojećim dioničarima, a kako bi mogla realizirati nedavno ugovorenu kupnju Ljubljanske burze.
Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem najviše 6.000 novih dionica nominalne vrijednosti od po tisuću kuna. Nove će se dionice izdati za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada, i to za točan iznos od 2.500 kuna i neće se izdavati po nižoj ili višoj cijeni, stoji u prijedlogu odluke.

Predlaže se i da se javna ponuda provede kroz najviše dva kruga, a oba će moći sudjelovati samo ulagatelji koji na dan donošenja odluke o dokapitalizaciji budu upisani kao dioničari Zagrebačke burze.

Posljednji podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva pokazuju da su najveći dioničari Zagrebačke burze brokerske kuće Investco (9,94 posto dionica), Interkapital (8,86 posto) i Auctor (4,32 posto), potom tvrtke Euro jezici (5,10 posto) i Chromos Agro (4,79 posto), Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond (4,65 posto) te Hypo i Hrvatska poštanska banka sa po 3,31 posto dionica.

Točan iznos povećanja temeljnog kapitala, navodi se u prijedlogu odluke, ovisit će o uspješnosti izdanja, odnosno broju dionica koje će biti upisane i uplaćene. Da bi se izdanje smatralo uspješnim u oba se kruga treba upisati najmanje 70 posto ili 4.200 novoizdanih dionica ZSE, ali se uspješnost izdanja vezuje i uz potpisivanje ugovora o kupnji Ljubljanske burze.

Naime, u pozivu za skupštinu stoji da je jedan od uvjeta za uspješnost izdanja sklapanje kupoprodajnog ugovora s austrijskom kompanijom CEESEG, kojim ZSE stječe sve dionice Ljubljanske burze, odnosno obveza ZSE isplati kupoprodajnu cijenu.

Kupoprodajni je ugovor potpisan sredinom ovog mjeseca, a tada je najavljeno i da bi, nakon odobrenja od strane regulatornih tijela u obje zemlje te provedbe potrebne dokapitalizacije ZSE, transakcija trebala biti realizirana u posljednjem kvartalu ove godine.

Ukoliko u dva kruga javne ponude budu upisane i uplaćene sve dionice, temeljni kapital Zagrebačke burze povećao bi se sa sadašnjih 40,4 milijuna na 46,4 milijuna kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, Auctor, Interkapital, Chromos Agro, Hypo Alpe-Adria banka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE