GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Potonuće Ingre, skok Atlantica

Zagrebačka burza: Potonuće Ingre, skok Atlantica
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2018 / 17:10
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nešto živahniju trgovinu na Zagrebačkoj burzi.

HT i Atlantic Grupa dominirali su trgovinom, dok se Ingra izdvojila kao najveća gubitnica.

CROBEX je ojačao 0,1 posto, na 1.836,15 bodova dok je CROBEX10B podignut 0,6 posto, na 1.069,04 boda. Ukupno je ostvareno 6,2 milijuna kuna dioničkog prometa. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je u fokusu investitora. U redovnom prometu ostvario je 1,66 milijuna kuna trgovine uz skok cijene od 1 posto. Tome valja pridodati i gotovo 4,9 milijuna kuna blok prometa.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) skočila je 2 posto, na 1.000 kuna, uz 1,5 milijuna kuna prometa. 

Investitori su pozdravili i vrlo dobre rezultate Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) pa su ove dionice podignute 1,5 posto, na 40,80 kuna, uz 868 tisuća kuna prometa. U prvih pola godine ukupni prihodi Valamara iznosili su 648 milijuna kuna, što je za 13% više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Dvoznamenkasti rast prihoda prvenstveno je rezultat porasta noćenja od 9% i prosječne cijene od 5%. Poboljšana je efikasnost te je operativna dobit (EBITDA) u prvih šest mjeseci rasla 17%, odnosno brže od prihoda. 

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) ojačale su 0,9 posto, na 440 kuna, uz 401 tisuću kuna prometa. 

Uteg indeksima bila je Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je srezana 3,2 posto, na 61 kunu, uz 281 tisuću kuna prometa. 

Raskid ugovora u Alžiru potopio je dionice Ingre (ZSE:INGR-R-A) koje su srušene 11,2 posto, na 3,95 kuna, uz 265 tisuća kuna prometa. Ingra je u ponedjeljak izvijestila da je alžirski investitor neosnovano i jednostrano te protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija na projektu bolnice u Alžiru te raskinuo ugovor o izvođenju radova. Temeljni ugovor za izgradnju tog medicinskog objekta zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) korigiran je 0,3 posto, na 199 kuna, uz 136 tisuća kuna prometa. 

Povratak profitabilnosti podigao je dionice Đure Đakovića (ZSE:DDJH-R-A) snažnih 8,2 posto, na 16,50 kuna, uz 65 tisuća kuna prometa. Grupacija Đuro Đaković je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 282,2 milijuna kuna, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit i više nego udvostručena i iznosila je 5,02 milijuna kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ingra, Atlantic Grupa, Zagrebačka banka, Đuro Đaković, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, ZSE:DDJH-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ZABA-R-A, ZSE:INGR-R-A, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:ATGR-R-A
PROČITAJ I OVO
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE