GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Poslovni rezultati u fokusu

Zagrebačka burza: Poslovni rezultati u fokusu
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2015 / 09:27
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi donijet će fokus na poslovne rezultate.
Objave šestomjesečnih poslovnih rezultata krenule su krajem protekloga tjedna, no glavnina će biti objavljena ovih dana.

Prošloga tjedna najviše je dobrih vijesti iznjedrila Podraka (ZSE:PODR-R-A) što joj je i donijelo status najvećeg dobitnika. Razlog više za ulaganje u ove dionice jest provedena dokapitalizacija. Podravka je uspješno provela dokapitalizaciju - u prva dva kruga upisa i uplate novih dionica postojeći dioničari i radnici upisali su svih 1,7 milijuna novih dionica i ukupno uplatili 510 milijuna kuna, dok je iskazani interes bio 33 posto veći od raspoloživog broja dionica. Naime, u prva dva kruga upisa i uplate novih dionica postojeći dioničari i radnici upisali su i uplatili ukupno više od 2,26 milijuna novih dionica. I polugodišnji rezultati su odlični. Grupa Podravka u prvoj je polovici ove godine poslovala s neto dobiti u iznosu od 91,9 milijuna kuna, što je znatno više, za 284 posto u odnosu na 24 milijuna kuna dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuje konsolidirano izvješće koprivničke prehrambene industrije, u kojem se navodi kako je dobit u prvih šest mjeseci ove godine bila pod pozitivnim utjecajem konsolidacije rovinjske Mirne. Neto dobit nakon manjinskih interesa je u prvoj polovici 2015. godine bila pod pozitivnim utjecajem konsolidacije Mirne iskazanom u iznosu od 24,8 milijuna kuna, dok je u prvoj polovici 2014. godine bila pod negativnim utjecajem troškova otpremnina u iznosu od 49,1 milijun kuna, pojašnjava se u izvješću.

U kontekstu rezultata najviše se očekuje od turističkog sektora. Ostaje vidjeti jesu li dobre predsezonske turističke brojke našle potvrdu u boljem poslovanju hotelskih kompanija. Dakako, najviše se očekuje od Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) i Maistre (ZSE:MAIS-R-A) koije su se već hvalile dobrom posjećenošću svojih hotela, ali i koje su proteklih mjeseci povećale vlastite kapacitete.

U kontekstu dividendi, ostaje aktivna preporuka za Franck (ZSE:FRNK-R-A) zboig izdašne dividende od 80 kuna, te Adris Grupu (ZSE:ADRS-P-A) zbog izvanredne dividende od 40 kuna. Krajem protekloga tjedna o dividendi je izvijestila i Tankerska plovidba (ZSE:TNPL-R-A) koja je najavila isplatu dividende u iznosu od 37,31 kune po dionici. Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti ostvarene u poslovnoj 2006. godini u ukupnom iznosu od 20.839.015,47 kuna. Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima koji su na dan održavanja skupštine upisani kao dioničari u SKDD-u. Dividenda će se isplatiti u roku od mjesec dana od dana donošenja ove odluke.
Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Maistra, Valamar Riviera, Podravka, Franck, Tankerska plovidba, ZSE:FRNK-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:TNPL-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
POTONUĆE
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
ANKARA - Turska lira je pala na rekordno nisku vrijednost od 8,15 lira na prema jedan dolar, uslijed zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena koronavirusom, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO-a.
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
ZARAZA
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
NEW YORK - Rizik od zaraze koronavirusom u zrakoplovu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
OŠTAR PAD
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme prošle godine, izvijestili su u utorak iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
PAD PRODAJE
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
BERN - Prodaja švicarske čokolade pala je u prvih osam mjeseci ove godine 14,3 posto budući da je pandemija covida-19 pogodila maloprodaju povezanu s putovanjima i poslove proizvođača s hotelima i restoranima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE