GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, solidan rast indeksa

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, solidan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi znatnije porasli, prateći uzlet europskih burzovnih indeksa, no uz nešto skromniju likvidnost nego dan ranije, pri čemu se najviše trgovalo dionicom Podravke.

Crobex indeks u četvrtak je porastao 0,68 posto, na 2.034 boda, a Crobex10 za 0,73 posto, na 1.246 bodova.

Današnjim rastom Crobexi prate uspon europskih burzovnih indeksa, nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica na Wall Streetu, premda je američka središnja banka odlučila ubrzati ukidanje poticajnih monetarnih mjera gospodarstvu. Dobro raspoloženje na tržištima dionica nastavilo se i premda je britanska središnja banka danas po prvi put u zadnje tri godine dignula kamatne stope, a Europska središnja banka odlučila dodatno srezati kupnje obveznica.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 16,30 sati bio je u plusu gotovo 1,5 posto.

Na domaćem tržištu, među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobextransport, za 0,96 posto, dok je jedino pao Crobexindustrija, za 0,19 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,4 milijuna kuna, što je gotovo upola manje nego dan ranije.

Najveći promet, 1,66 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Podravke, čija je cijena porasla 0,95 posto, na 636 kuna.

Slijedi dionica Adriatic osiguranja, s prometom od 1,19 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,81 posto, na 4.900 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Valamar Rivijere, u visini od 1,04 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,31 posto, na 32,2 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Končara EI, kojom je ostvareno 966 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 2,35 posto, na 870 kuna.

Iz te kompanije izvijestili su danas da bi ovu godinu Grupa trebala završiti s "povijesno najvećim prihodom od prodaje" u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, a iduće godine planira prihode od prodaje u iznosu od 3,78 milijardi kuna te investicije od 209 milijuna kuna.

Nadzorni odbor je na prijedlog Uprave usvojio plan poslovanja Končar Elektroindustrije i konsolidirani plan Grupe Končar za 2022. godinu. Kako se dalje navodi u objavi, plan poslovanja 2022. godine temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2021. godinu - stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2021., prema izvršenim procjenama, iznosit će oko pet milijardi kuna i bit će znatno veće u odnosu na stanje na početku godine.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Atlantske plovidbe, s rastom cijene za 2,89 posto, na 356 kuna te Jadroplova, sa cjenovnim skokom za 2,88 posto, na 53,5 kuna. Istodobno, među likvidnijim izdanjima nije bilo značajnijih gubitnika.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 11 pala, a 16 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Adriatic osiguranje, Podravka, Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Ingra
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE