GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik

Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago pali, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, uz stagnaciju redovnog prometa nadomak 30 milijuna kuna.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,09 posto, na 2.009 bodova, a Crobex10 za 0,27 posto, na 1.190 bodova.

Među sektorskim indeksima, jedino je pala Crobexindustrija, i to za 3,33 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,6 posto.

Mjesec lipanj, pak, Crobexi su završili s gubitkom većim od tri posto, pri čemu Crobex za 3,19 posto, a Crobex10 za 3,61 posto, pod pritiskom oštre korekcije cijena dionica na svjetskim tržištima, budući da se investitori sve više pribojavaju da će zbog zaoštravanja monetarnih politika središnjih banaka u svijetu, dok nastoje suzbiti galopirajuću inflaciju, globalno gospodarstvo možda uroniti u recesiju.

U proteklom je tromjesečju Crobex izgubio 4,1, a Crobex10 indeks 5,3 posto. U prvom je polugodištu, pak, Crobex oslabio 3,2, a Crobex10 5,5 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošli tjedan 26,95 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 6,74 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Dionicom Podravke tako je ostvareno 3,48 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 580 kuna, a dionicom Slavonskog ZIF-a 3,26 milijuna kuna, po cijeni od 21,6 kuna po dionici.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 2,62 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,97 posto, na 174 kune.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 2,15 milijuna kuna i rastom cijene za 1,84 posto, na 33,2 kune. Optimizam se može locirati na Rabu.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je u redovnom trgovanju ostvareno gotovo 2 milijuna kuna, uz skok cijene za 3,51 posto, na 590 kuna.

Znatniji rast cijene zabilježila je i dionica Zagrebačke banke, za 3,17 posto, na 65 kuna, uz promet od 1,78 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su pale cijene dionica Brodogradilišta Viktora Lenca, za 7,82 posto, na 16,5 kuna, a razlog je ova informacija. Značajno je gubio i Jadroplov, koji je pao 6,92 posto, na 60,5 kuna.

Najveća prošlotjedna dobitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 23,33 posto, na 37 kuna.

Među likvidnijima, znatno je porasla i cijena dionice Čateksa, za 12,73 posto, na 248 kuna, Turisthotela za 9,82 posto, na 4.380 kuna, te Mon Perina, za 7,5 posto, na 43 kune.

Protekloga tjedna na domaćem se tržištu trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 25 pala, a 14 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Jadroplov, Viktor Lenac, Čateks
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE