GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Petrokemija u fokusu investitora

Zagrebačka burza: Petrokemija u fokusu investitora
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2014 / 09:59
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Petrokemija bi mogla biti u fokusu investitora obzirom da danas istječe rok za privatizaciju.

Danas u 14 sati istječe rok do kojeg zainteresirani za privatizaciju Petrokemije trebaju predati svoje službene ponude.  Iako je interes za privatizaciju Petrokemije bio velik, i dalje je velika nepoznanica tko je doista i poslao ponudu. O Petrokemiji su se ozbiljno raspitivali i veliki Borealis te poljska grupa Azoty, jedan od najvećih proizvođača gnojiva u Europi. Više puta kao mogući ulagači spominjali su se Agofert, norveška Yara te više velikih ruskih kompanija iz biznisa s plinom.

Luka Ploče mogla bi biti nešto aktivnija slijedom jučerašnje objave prometnih rezultata za 2013.  U 2013. godini u Luci Ploče ostvaren je promet od oko 2 miljuna i 700 tisuća tona tereta, što je za pet posto više nego u 2012. godini, ali je to znatno manje od ukupnih godišnjih prekrcajnih kapaciteta koji iznose pet miljuna tona. Kako ističe direktor Luke Ploče Ivan Pavlović, relativno nizak promet rezultat je objektivnog stanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Vjerojatno će veću pozornost privući i potezi mirovinskh fondova. PBZ Croatia osiguranje i u siječnju je nastavio prodavati povlaštene dionice Adris Grupe. Ovaj je mirovinac početkom siječnja prodao 11.007 dionica Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) vrijednih preko 3 milijuna kuna. Sada posjeduje 2,99 posto udjela rovinjske kompanije. Osim toga, PBZ CO prodao je i 47.564 dionica Ingre (ZSE:INGR-R-A). I dalje je deseti najveći vlasnik ovih dionica s udjelom od 0,81 posto.

Do kraja siječnja trebao bi biti poznat rasplet priče s Agrokorom i Mercatorom. Prodajni konzorcij većinskih vlasnika Mercatora u subotu je u Ljubljani na sastanku razmatrao novu ponudu koncerna Agrokor kojim se snižava cijena za dionicu u odnosu na kupoprodajni ugovor i nudi dokapitalizacija. Budući da bi na osnovi novog plana, koji im je dostavljen na četiri stranice, dobili znatno manji iznos za svoje dionice, dioničari su od Agrokora zatražili da im idućeg tjedna dade dodatna obrazloženja, a osobito informaciju o tome kako će prikupiti sredstva za realizaciju kupoprodajnog ugovora, javila je POP-TV koja tvrdi da je zaključivaje posla, odnosno realizacija ugovora kupaca i Agrokora sve manje vjerojatna budući da rok istječe krajem siječnja.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Petrokemija, Borealis, Yara, Luka Ploče, Agrokor, PBZ Croatia osiguranje, ZSE:PTKM-R-A, ZSE:LKPC-R-A
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE