GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Peti uzastopni tjedni rast CROBEX-a

Zagrebačka burza: Peti uzastopni tjedni rast CROBEX-a
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2018 / 19:50
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Proljeće je na Zagrebačkoj burzi u znaku zelene boje.

Peti uzastopni tjedni rast CROBEX-a ujedno je je i najbolja vijest s gtržišta. Jer, likvidnost je i dalje niska i održavaju je većinom tri-četiri trgovanija izdanja. Ukupni dionički promet umanjen je za 6,8 posto ili 3,6 milijuna kuna te je iznosio 50 milijuna kuna.

CROBEX je u tjednu podignut 0,5 posto, na 1.855,19 bodova. CROBEX10 je porastao 0,8 posto, na 1.080,73 boda. 

U redovnom dijelu prometa najtrgovanija je bila Podravka (ZSE:PODR-R-A) koja je ostvarila 4,4 milijuna kuna redovne trgovine čemu valja pribrojiti i 2,5 milijuna kuna blok transakcije. Cijena je ostala na nepromijenjenih 315 kuna.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je 3,9 milijuna kuna redovnog i 2,4 milijuna blokovskog prometa. Cijena je podignuta 1,6 posto, na 159 kuna. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) je tjedan zaključila padom od 0,9 posto, na 42,10 kuna te sa 3,9 milijuna kuna prometa

Valja izdvojiti blok transakciju dionicama HTP Orebić (ZSE:HTPO-R-A) vrijednu 8,6 milijuna kuna. Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo je odluku o prodaji 110.609 dionica hotelsko-turističkog društva Orebić dubrovačkoj tvrtki Gravosa, koja je ponudila cijenu od 78 kuna po dionici ili ukupno 8,63 milijuna kuna, objavljeno je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.To čini 23,35 posto udjela u temeljnom kapitalu, nominalne vrijednosti 11,06 milijuna kuna. Potencijalni kupci dionica HTP-a Orebić morali su ponuditi minimalnu cijenu od 76 kuna po dionici, utvrdio je CERP.

Dobitnica tjedna bila je Optima Telekom (ZSE:OPTE-R-A) koja je skočila 8,3 posto, na 2,21 kunu, uz 581 tisuću kuna prometa. 

Dobar tjedan imalo je povlašteno izdanje Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) s poskupljenjem od 3,2 posto odnosno zadnjom cijenom od 451,00 kunu i prometom od 1,7 milijuna kuna. Kao što je izvijestilo poslovodstvo tvrtke, uspješno poslovanje Adris grupe nastavljeno je i u prva četiri mjeseca ove godine. Zadržani su trendovi rasta u svim poslovima, a osobito u turističkom dijelu. U usporedbi s prošlogodišnjim, trenutni je booking bolji za 15-ak posto.

Dionice AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) tjedan su zaključile cijenom od 198,50 kuna, što predstavlja rast od 2,9 posto, a trgovane su u iznosu od 1,1 milijun kuna. 

Na kraju bismo izdvojili dionice Viktora Lenca (ZSE:VLEN-R-B) koje su u tjednu ostvarile neveliki promet od tek nešto više od pola milijuna kuna, no cijena je uzletjela 18,9 posto, na 11 kuna. Rezultat je to velikih promjena u vlasničkoj strukturi u kojoj je Palumbo Group sada treći najveći vlasnik s 14 posto udjela, a dionice skuplja i Erste Plavi koji je skupio 4,5 posto udjela. Tankerska plovidba najavila je da je za pravu cijenu spremna prodati i ostatak udjela, a interes osim Talijana pokazuje i Končarova tvrtka Kermas ulaganja. 

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Podravka, HTP Orebić, Viktor Lenac, Tankerska plovidba, Adris Grupa, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:VLEN-R-B, ZSE:HT-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ADPL-R-A, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PRIZNANJA
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PAKOVO SELO - U konkurenciji među 19 zemalja jugoistočne Europe gdje obitava preko 340 milijuna stanovnika, ETNOLAND Dalmati u Pakovu Selu osvojio je međunarodnu nagradu Big SEE Tourism Award 2020 u kategoriji “kreativna priča i identitet kao doživljaj”.
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio blagi rast indeksa, ali i katastrofalan promet.
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
FOREX
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak na međunarodnim tržištima nije bilježio veće promjene u odnosu na druge najznačajnije svjetske valute, dok su u fokusu investitora i dalje pregovori o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
TRŽIŠTE KAPITALA
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
ROVINJ – „Europska komisija je prije mjesec dana donijela novi, osvježeni akcijski plan stvaranja jedinstvene unije tržišta kapitala koja bi trebala u potpunosti zaživjeti do kraja 2022. godine.“ – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije na temu „Što nakon koronakrize“, održane danas u Rovinju, na konferenciji „Izazov promjene“.
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
NA VRHU
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
ZAGREB - Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE