GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Peti uzastopni tjedni pad indeksa

Zagrebačka burza: Peti uzastopni tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2017 / 20:40
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Peti uzastopni pad indeksa Zagrebačke burze ovoga je tjedna pratio nešto manji volumen trgovine.

CROBEX je u tjednu oslabio 2,3 posto, na 1.905 bodova dok je CROBEX10 srezan 1,8 posto, na 1.137 bodova. To su njihove najniže razine od rujna 2016.

Od početka godine oba su indeksa u minusu, pri čemu CROBEX za 4,5 posto, na CROBEX10 za 3,5 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 126,33 milijuna kuna, što je 48 milijuna kuna manje nego tjedan ranije, a zbog praznika radni je tjedan bio skraćen.

Najveći promet prošloga je tjedna bio ostvaren dionicom Leda (ZSE:LEDO-R-A), gotovo 27 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 26,5 posto, na 3.100 kuna.
Ostala izdanja Agrokora imala su nešto niže promete, ali su zabilježila veći cjenovni pad. Dionici Belja (ZSE:BLJE-R-A) cijena se strmoglavila 30,9 posto, na 9,47 kuna, Jamnice (ZSE:JMNC-R-A) za 30,6 posto, na 50.000 kuna, Zvijezde (ZSE:ZVZD-R-A) za 30,4 posto, na 1.660 kuna, a Vupika (ZSE:VPIK-R-A) za 27,3 posto, na 24 kune.

Agencija Moody's ponovno je snizila rejting Agrokoru, sa Caa1 na Caa2, s negativnim izgledima, uz napomenu da je stečaj visoko vjerojatan.

Turistički sektor predvodila je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je imala 4,4 milijuna kuna prometa uz pad cijene od 0,6 posto, na 42 kune. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) na tjednoj je razini ostao gotovo nepromijenjene cijene, na 174,02 kune, uz dva milijuna kuna prometa. U protuprijedlogu za Glavni skupštinu Hrvatskog Telekoma Raiffeisen društvo za upravljanje mirovinskim fondovima traži dividendu od 11,09 kuna po dionici. HT je predložio isplatu dividende od 6 kuna.

Dobitnica tjedna bila je Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) kojoj je cijena skočila 4,5 posto, na 460 kuna, uz 3,1 milijuna kuna prometa. Atlantska plovidba izvijestila je u utorak da je sklopila ugovore o prodaji dvaju brodova - Libertas i Imperial - za ukupno 27 milijuna američkih dolara. Ugovori, sklopljeni za brodove Libertas i Imperial za ukupnu cijenu od 27 milijuna dolara, stupit će na snagu nakon što kupci uplate 10 posto predujma. Prema odredbama sklopljenih ugovora o prodaji, Imperial će biti predan kupcima između 1. lipnja i 15. srpnja, a Libertas između 1. srpnja i 31. kolovoza ove godine.

Podravka (ZSE:PODR-R-A) je u tjednu ojačala minimalnih 0,3 posto, na 351 kunu, uz promet od 2,7 milijuna kuna. Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) oslabila je 1 posto, na 791,61 kunu, uz tjedni promet od 600 tisuća kuna.

Među gubitnicima tjedna ponovno je bio Viadukt (ZSE:VDKT-R-A) kojemu je cijena potonula 25,5 posto, na 88,99 kuna, uz 1,4 milijuna kuna prometa. 

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Jamnica, Ledo, Belje, Valamar Riviera, Viadukt, Podravka, Atlantic Grupa, Atlantska plovidba, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:VDKT-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE