GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Srijeda je donijela oštar pad indeksa na Zagrebačkoj burzi, što je u znaku trenda na europskm tržištoma.

CROBEX je potonuo 1,8 posto, na 2.218 bodova, a CROBEX10 je srezan 1,7 posto, na 1.267 bodova te se sada oba indeksa nalaze na najnižoj razini od 27. veljače ove godine.

Indeksi su se našli pod pritiskom nove oštre korekcije europskih burzi, ovoga puta izazvane lošim vijestima iz bankarskog diva Credit Suissea, čija je cijena dionice potonula u jednom trenutku za čak 30 posto, nakon što je najveći bančin kreditor, Saudi National Bank objavio da nije više u mogućnosti pružati joj financijsku pomoć, jer bi premašio zakonsko ograničenje o vlasničkom udjelu do 10 posto. Ta banka, naime, prošle godine dokapitalizirala je Credit Suisse sa 4,2 milijarde dolara, ostvarivši vlasnički udjel od 9,9 posto.

To je uzdrmalo povjerenje investitora ne samo u Credit Suisse, nego i u cijeli bankarski sektor, pogotovo nakon propasti američke banke koja je financirala tehnološke startupove Silicon Valley. Nekolicinom bankarskih dionica tijekom dana bilo je automatski prekinuto trgovanje zbog prekomjernog pada njihovih cijena.

U prosjeku, europski bankarski sektor potonuo je za 6,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,37 milijuna eura, što je za 100 tisuća više nego dan ranije.

Najveći promet, 177 tisuća eura, ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena pala 0,8 posto, na 25,50 eura.

S prometom od 163,5 tisuća eura slijedi dionica Spana, čija je cijena potonula 2,58 posto, na 49,1 euro.

U fokusu je bila i dionica Podravke, kojom je ostvareno 146 tisuća eura, uz pad cijene za 2,17 posto, na 90 eura. Iznad 100.000 eura prometa imala je još i dionica Atlantske plovidbe, a cijena joj je pala gotovo tri posto, na 58,6 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Alpha Adriatica, s padom cijene za 10,5 posto, na 23,8 eura. Istodobno, najviše je porasla cijena dionice Zagrbačke burze, za 2,7 posto, na 3,8 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Hrvatski Telekom, Alpha Adriatic, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Srpski radnici u velikom broju na Jadranu, dojmovi su pozitivni
RADNA SNAGA
Srpski radnici u velikom broju na Jadranu, dojmovi su pozitivni
BEOGRAD - Beogradski NIN u svojem je članku tematizirao u kakvim uvjetima rade sezonci iz Srbije u drugim zemljama regije, s fokusom na Hrvatsku. Hrvatska, Crna Gora i Slovenija i ove su se godine, navodi NIN, našle među najpopularnijim destinacijama na kojima Srbi traže sezonske poslove i čistu zaradu.
I slovenski hotelijeri muku muče s radnom snagom
PROBLEMI
I slovenski hotelijeri muku muče s radnom snagom
LJUBLJANA - Trajno obilježje ljetne sezone je manjak radnika, posebice u turizmu. Prema procjenama, nedostaje između pet i deset tisuća konobara, kuhara, pomoćnika i sobarica. Nekada je najveći problem bila loša plaća, sada je to radno vrijeme.
Cijene žitarica naglo padaju, ratari nemaju zaradu
PAD
Cijene žitarica naglo padaju, ratari nemaju zaradu
ZAGREB - Žetva ječma privodi se kraju, a žanje se i pšenica te uljana repica. Iako su cijene žitarica na burzama još donedavna bile rekordno visoke, sada naglo padaju. Sa 190 pale su na 160 eura po toni. Zbog teške godine i elementarnih nepogoda, ratari kažu da uz tu cijenu - neće ništa zaraditi.
Dabro sudjelovao u žetvi i otkrio što mu je cilj kao ministru
OTKRIĆA
Dabro sudjelovao u žetvi i otkrio što mu je cilj kao ministru
BOŠNJACI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro najavio je u subotu u Bošnjacima, gdje je sudjelovao u žetvi, da će što je više moguće obilaziti poljoprivrednike kako bi uvidio probleme s kojima se suočavaju.
Dars dobio suglasnost za proširenje Štajerske autoceste do Ljubljane
CESTOGRADNJA
Dars dobio suglasnost za proširenje Štajerske autoceste do Ljubljane
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike izdalo je Darsu okolišnu suglasnost za uređenje trećeg prometnog traka na štajerskoj autocesti između čvorova Domžale i Zadobrova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE