GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa zbog ukrajinske krize

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa zbog ukrajinske krize
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi oštro pali, za više od jedan posto, uz povećani promet, prateći kretanja na europskim burzama, koje su veći dio dana bile u znatnom minusu uslijed rasta napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine.

Crobex indeks u utorak je potonuo 1,23 posto, na na 2.099 bodova, a Crobex10 za 1,37 posto, na 1.275 bodova.

Svi sektorski indeksi su pritom pali, a najviše industrijski, za 3,65 posto.

Tako su Crobexi pratili pad europskih burzi, koje su veći dio dana bile u znatnom minusu jer ulagače plaši daljnje zaoštravanje napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine.

U vrlo nervoznom trgovanju, naime, europske burze su oštro pale prijepodne nakon što je jučer ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da krene tamo očuvati mir. To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na sankcije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Europe.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je tijekom trgovanja u minusu i 1,8 posto, no tijekom poslijepodneva je nadoknadio te gubitke, te je u 16,30 sati bio u plusu za 0,5 posto.

Redovni promet dionicama na ZSE dosegnuo je 9,5 milijuna kuna, što je otprilike 4,2 milijuna više nego dan ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 9,3 milijuna kuna, po cijeni od 186 kuna.

Tom dionicom u redovnom trgovanju ostvareno je 955 tisuća kuna prometa, a cijena joj se spustila u odnosu na dan ranije za 0,53 posto, a 186 kuna.

Najveći promet na Zagrebačkoj burzi, 1,25 milijuna kuna, imala je dionica Spana, čija je cijena porasla 0,47 posto, na 216 kuna.

S prometom od oko 711 tisuća kuna slijedi dionica Končara EI, čija je cijena pala 1,09 posto, na 910 kuna. Nadomak 700 tisuća kuna prometa imala je i dionica Zagrebačke banke, čija je cijena oslabila 0,29 posto, na 67,8 kuna.

Većina izdanja bilježila je pad cijena, a pritom je najveći gubitak pretrpjela dionica Ciak grupe, za 26,32 posto, na 36,4 kune. Znatnije gubitnice bile su i dionice Vira, s padom cijene za 15,09 posto, na 27 kuna te Đureo Đaković grupe, za 11,33 posto, na 2,66 kuna.

Najviše je, pak, porasla cijena dionice Dalekovoda, za 7,53 posto, na 40 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Končar EI, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE