GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Osmi uzastopni rast CROBEX-a

Zagrebačka burza: Osmi uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2019 / 18:07
Autor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
ZAGREB - Još jednim pozitivnim trgovanjem okončan je jako pozitivan tjedan za hrvatsko tržište kapitala, obilježen vrlo visokom likvidnošću te osjetnim dobicima dioničkih indeksa i glavnine dionica. 

Indeks CROBEX porastao je u petak za 0,97 posto te zaključio na 1.978,73 bodova, što je njegov osmi uzastopni rast vrijednosti te njegova najviša razina još od početka travnja 2017. godine.

Blue chip indeks CROBEX10 je ponovno ostvario još veći dobitak, ovaj put za 1,29 posto, dok se kod sektorskih indeksa posebno istaknuo CROBEXturist s rastom od gotovo 3 posto. Pogledamo li na kretanja u cijelom tjednu, indeks CROBEX je porastao za čak 4,16 posto, što proteklih pet dana čini jednim od najuspješnijih tjedana za glavni indeks Zagrebačke burze u ovom desetljeću.

Likvidnost je također bila na visokim razinama, pri čemu je prosječni dnevni promet premašio 50 milijuna kuna po prvi put u više od tri godine. U petak su po prometu ponovno dominirale dionice Kraša, koje su generirale 32,7 milijuna kuna, otprilike polovicu ukupnog dioničkog prometa od oko 65 milijuna kuna. Ipak, cijena im se smanjila i drugi dan zaredom, i to za gotovo pet posto na „okruglih" 1.000,00 kuna.

Vrlo aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma s 9,5 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 2,43 posto na 168,50 kuna. Od likvidnijih izdanja, dobar dan su imale i dionice Adrisa, pri čemu je cijena redovnog izdanja skočila za 4,35 posto na 600,00 kuna, njihovu najvišu razinu u dvije i pol godine, dok je cijena povlaštenog izdanja porasla za 2,28 posto na 494,00 kuna.

Dionice Končar elektroidustrije ojačale su za više od tri posto, Atlantic Grupa je rastom za 1,52 posto postavila novi povijesni rekord od 1.340,00 kuna, dok su dionice Petrokemije uzletjele više od 18 posto na 49,20 kuna. S druge strane, dionice Optima Telekoma su prekinule sedmodnevnu pozitivnu seriju te minusom većim od devet posto ponijele titulu gubitnika dana.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Kraš, Končar EI, Atlantic Grupa
PROČITAJ I OVO
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
NADZOR
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je postupak nadzora nad dijelom poslovanja društva UNIQA osiguranje d.d. (Društvo) iz Zagreba, Planinska 13 A, OIB 75665455333 i utvrdila nezakonitosti u predugovornim dokumentima s ključnim informacijama (KID) za proizvode osiguranja života FidelisLife i Dollarprotect kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE