GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica dana

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 18:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su porasli 0,6 posto, uz nešto veći promet nego dan ranije, zahvaljujući nizu poslovnih vijesti koje su unijele živosti u inače letargično trgovanje.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,62 posto, na 2.037 bodova, prekinuvši tako 3-dnevni negativni niz. Istodobno, Crobex10 ojačao je za 0,61, na 1.216 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio građevinski, za 1,39 posto, dok je jedino pao prehrambeni, za 0,11 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,7 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila redovna dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 0,88 posto, na 560 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke, u visni od 1,54 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 63 kune.

S prometom od 762 tisuće kuna slijedi dionica HT-a, koja je poskupjela 0,27 posto, na 185 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 718 tisuća kuna prometa, a po skoku cijene za 6,25 posto, na 8,5 kuna najveća je današnja dobitnica među likvidnijima.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da Hrvatski telekom (HT) do petka, 31. siječnja, ima rok za objavu međunarodnog natječaja za prodaju svojih dionica u Optima telekomu, uz najavu da će taj natječaj biti objavljen u tiskanom izdanju "Financial Timesa".

AZTN je, naime, na svojim internet stranicama objavio da je u siječnju ove godine prihvatio četvrto polugodišnje izvješće povjerenika Deloittea za nadzor koncentracije HT-a i Optime. "Pored redovitog polugodišnjeg izvješća, povjerenik je izvijestio AZTN da je HT, u skladu s rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT-a i Optime, započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu, konkretno u tiskanom izdanju dnevnika 'Financial Timesa'", navode iz AZTN-a.

Od burzovnih objava, Zagrebačka burza suspendirala je od 15,07 sati do 16,00 sati trgovinu dionicama Maraske, nakon objave osječke Saponije da pregovara o prodaji te zadarske tvrtke, dok je dionice Saponije i Koestlina stavila u segment promatranja.

"Vlasnici dionica Maraske, Saponia d.d. Osijek, koja u vlasništvu drži 52,90 posto dionica i Koestlin d.d. Bjelovar koji u vlasništvu drži 45,35 posto dionica Maraske, započeli su pregovore o prodaji tih dionica sa zainteresiranim potencijalnim kupcem", kaže se u Saponijinoj obavijesti. Dodaje se da pregovori još nisu zaključeni, "ali je izvjesno očekivati da će se okončati sa sklapanjem kupoprodajnog ugovora".

Dionicama Maraske i Koestlina danas se nije trgovalo, dok je dionica Saponije ojačala 1,82 posto, na 336 kuna.

U segmentu promatranja je i dionica Đure Đaković grupe, nakon što su iz te kompanije izvijestili da je danas otvoren predstečajni postupak nad društvom iz njihova sastava - Đuro Đaković Industrijska rješenja. Cijena dionice Đaković grupe poskupjela je 4,72 posto, na 4,66 kuna.

Od ostalih objava, Vlada je u četvrtak dala suglasnost i jamstvo Jadroplovu za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) od 55 milijuna kuna, a što bi tom poduzeću trebalo omogućiti normalno poslovanje u budućnosti. Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako Jadroplov kredit traži za provedbu restrukturiranja. HBOR-ov kredit je na rok od deset godina, s kamatom od četiri posto. Uvjetovan je davanjem državnog i financijskog jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna, uvećanom za pripadajuće kamate, troškove i naknade kredita. Instrumenti osiguranja su i brodovi Split i Trogir.

Dionica Jadroplova poskupjela je 7,27 posto, na 11,8 kuna no uz promet od svega 5.200 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je protrgovano sa 43 dionice, od kojih je 18 bilježilo rast cijene u odnosu na dan ranije, 13 pad cijene, a 12 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Optima Telekom, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Saponia, Đuro Đaković, Maraska
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE