GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica dana

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 18:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su porasli 0,6 posto, uz nešto veći promet nego dan ranije, zahvaljujući nizu poslovnih vijesti koje su unijele živosti u inače letargično trgovanje.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,62 posto, na 2.037 bodova, prekinuvši tako 3-dnevni negativni niz. Istodobno, Crobex10 ojačao je za 0,61, na 1.216 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio građevinski, za 1,39 posto, dok je jedino pao prehrambeni, za 0,11 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,7 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila redovna dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 0,88 posto, na 560 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Zagrebačke banke, u visni od 1,54 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 63 kune.

S prometom od 762 tisuće kuna slijedi dionica HT-a, koja je poskupjela 0,27 posto, na 185 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 718 tisuća kuna prometa, a po skoku cijene za 6,25 posto, na 8,5 kuna najveća je današnja dobitnica među likvidnijima.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da Hrvatski telekom (HT) do petka, 31. siječnja, ima rok za objavu međunarodnog natječaja za prodaju svojih dionica u Optima telekomu, uz najavu da će taj natječaj biti objavljen u tiskanom izdanju "Financial Timesa".

AZTN je, naime, na svojim internet stranicama objavio da je u siječnju ove godine prihvatio četvrto polugodišnje izvješće povjerenika Deloittea za nadzor koncentracije HT-a i Optime. "Pored redovitog polugodišnjeg izvješća, povjerenik je izvijestio AZTN da je HT, u skladu s rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT-a i Optime, započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu, konkretno u tiskanom izdanju dnevnika 'Financial Timesa'", navode iz AZTN-a.

Od burzovnih objava, Zagrebačka burza suspendirala je od 15,07 sati do 16,00 sati trgovinu dionicama Maraske, nakon objave osječke Saponije da pregovara o prodaji te zadarske tvrtke, dok je dionice Saponije i Koestlina stavila u segment promatranja.

"Vlasnici dionica Maraske, Saponia d.d. Osijek, koja u vlasništvu drži 52,90 posto dionica i Koestlin d.d. Bjelovar koji u vlasništvu drži 45,35 posto dionica Maraske, započeli su pregovore o prodaji tih dionica sa zainteresiranim potencijalnim kupcem", kaže se u Saponijinoj obavijesti. Dodaje se da pregovori još nisu zaključeni, "ali je izvjesno očekivati da će se okončati sa sklapanjem kupoprodajnog ugovora".

Dionicama Maraske i Koestlina danas se nije trgovalo, dok je dionica Saponije ojačala 1,82 posto, na 336 kuna.

U segmentu promatranja je i dionica Đure Đaković grupe, nakon što su iz te kompanije izvijestili da je danas otvoren predstečajni postupak nad društvom iz njihova sastava - Đuro Đaković Industrijska rješenja. Cijena dionice Đaković grupe poskupjela je 4,72 posto, na 4,66 kuna.

Od ostalih objava, Vlada je u četvrtak dala suglasnost i jamstvo Jadroplovu za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) od 55 milijuna kuna, a što bi tom poduzeću trebalo omogućiti normalno poslovanje u budućnosti. Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako Jadroplov kredit traži za provedbu restrukturiranja. HBOR-ov kredit je na rok od deset godina, s kamatom od četiri posto. Uvjetovan je davanjem državnog i financijskog jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna, uvećanom za pripadajuće kamate, troškove i naknade kredita. Instrumenti osiguranja su i brodovi Split i Trogir.

Dionica Jadroplova poskupjela je 7,27 posto, na 11,8 kuna no uz promet od svega 5.200 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je protrgovano sa 43 dionice, od kojih je 18 bilježilo rast cijene u odnosu na dan ranije, 13 pad cijene, a 12 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Optima Telekom, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Saponia, Đuro Đaković, Maraska
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE