GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Odobrenje EK katapultiralo dionice Đure Đakovića

Zagrebačka burza: Odobrenje EK katapultiralo dionice Đure Đakovića
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u petak su bili u plusu otprilike jedan posto, no uz skroman promet, kao i proteklih dana, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače.

Crobex indeks u petak je porastao 0,96 posto, na 1.542 boda, a Crobex10 za 1,34 posto, na 961 bod.

Od početka tjedna Crobex je tako u minusu 0,1 posto, oslabivši treći tjedan zaredom, dok je Crobex10 porastao 0,77 posto.

Među sektorskim indeksima, u petak je najviše na dobitku bio industrijski, za 2,9 posto, dok je najviše oslabio građevinski, za 1,37 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je za 1,2 milijuna kuna manje nego jučer.

Najveći promet, 690 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Đure Đaković grupe. Cijena joj je skočila 22,5 posto, na 3,05 kuna pa je bila najveća današnja dobitnica.

Europska komisija u petak je odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci. Vlada je još u siječnju donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković potom je posjetio Đuru Đakovića, a tada je potpisan ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo. Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi,

Po likvidnosti slijedi dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 659 tisuća kuna, a cijena joj je pritom pala 4,29 posto, na 4,02 kune pa je bila najveća gubitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 634 tisuće kuna prometa, uz stagnaciju njezine cijene na 410 kuna.

Nešto veći promet, 510.000 kuna, ostvaren je i dionicom HT-a. Cijena joj je porasla 1,22 posto, na 166 kuna.

Od poslovnih objava, Petrokemija je izvijestila da je postrojenje za proizvodnju amonijaka započelo je sinoć s obustavom rada zbog tehničkog kvara. Očekivani povratak u rad će uslijediti nakon procjene i otklanjanja kvara.

Dionica Petrokemije pojeftinila je 1,88 posto, na 73 kune, uz promet od 157.600 kuna.

Danas se trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 18 porasla u odnosu na dan ranije, 10 pala, a cijena njih šest nije se mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Đuro Đaković, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Dalekovod
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE