GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Novi pad indeksa, Valamar u fokusu

Zagrebačka burza: Novi pad indeksa, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze tjedna su počeli padom vrijednosti, a i promet je niži nego krajem prošloga tjedna.

Nakon što su u petak porasli za više od jedan posto, glavni su indeksi danas u minusu - Crobex indeks za 0,50 posto, na 1.714,78 bodova, a Crobex10 za 0,64 posto, na 1.067,59 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je danas 6,98 milijuna kuna, što je za oko 3,6 milijuna kuna manje nego u petak.

Najtrgovanija je s prometom od 1,3 milijuna kuna bila dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena snižena za 0,35 posto, na 28,70 kuna.

Po prometu, koji je iznosio 1,2 milijuna kuna, slijedi povlaštena dionica Adris grupe, a među deset najtrgovanijih svrstala se i redovna dionica Adrisa s prometom od 118,6 tisuća kuna. Dionice Adrisa današnje su trgovanje zaključile s cjenovnim porastima, povlaštenoj je dionici cijena porasla za 0,54 posto, na 372 kune, a redovnom za 0,47 posto, na 430 kuna.

Uz dionicu Valamara i povlaštenu Adrisa, milijunski promet, 1,17 milijuna kuna, imala je još samo dionica Atlantic grupe. Cijena te dionice je snižena za 2,27 posto, na 1.290 kuna.

Dionicama Arena Hospitality grupe ostvaren je promet od 895,6 tisuća kuna, a zadnja im cijena stagnira na 340 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je danas još samo dionica HT-a, 643,2 tisuće kuna, uz pad cijene za 1,39 posto, na 177,50 kuna.

I većina je ostalih trgovanijih dionica u cjenovnom minusu, primjerice dionici Optima telekoma cijena je snižena za 1,15 posto, na 5,18 kuna, Podravke za 1,45 posto, na 476 kuna, Dalekovoda za 1,61 posto, na 6,10 kuna, dok je najveća gubitnica dionica Atlantske plovidbe s padom cijene za 5,90 posto, na 143,50 kuna.

Nasuprot tomu, ali uz manje promete, najveće su dobitnice dionice tvornice čarapa Jadran, s rastom za 9,66 posto, na 15,90 kuna, a slijede dionice Ingre s porastom za 8,45 posto, na 7,70 kuna, Končar-Elektroindustrije za 1,72 posto, na 590 kuna, itd.

Iz Končara su putem Burze izvijestili da je danas upućena prijava sudskom registru za pripajanje Končar-Niskopodne sklopke i prekidači drugoj tvrtki u okivru grupe - Končar Aparati i postrojenja.

Ta će se promjena realizirati temeljem odluka Uprave i Nadzornog odbora Kočar - Elektroindustrie, u sklopu restrukturiranja realizirati unutar društava grupe Končar, navode iz kompaije, uz podsjećanje da su u četvrtak, 17. prosinca održane glavne skupštine dvaju društava - Končar-Aparati i Postrojenja i Konča-Niskonaponske sklopke i prekidači, na kojima je donijeta odluka o odobrenju ugovora o pripajanju sklopljenog 13. studenoga.

Končar - Elektroindustrija očekuje da će ta transakcija u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar, naveli su iz te tvrtke.

Zagrebačka banka je, pak, putem Burze izvijestila da je u konsolidiranim financijskim izvještajima za ovu godinu priznala rezervaciju za restrukturiranje u iznosu od 173 milijuna kuna, prije oporezivanja.

"Nakon uspješnog ostvarenja ciljeva prethodnog strateškog plana, grupa Zagrebačka banka je na početku novog višegodišnjeg nastojanja da bude snažnija i učinkovitija našim klijentima, zaposlenicima i zajednici. U prilagodbi vanjskom okruženju i usklađenju strukture troškova s prihodovnim potencijalom uspostavljamo jednostavniji i učinkovitiji poslovni okvir, kao i jednostavnije strukture prodajne mreže i središnjih funkcija. Cilj je grupu učiniti otpornijom i jačom na dugi rok. Na početku tih nastojanja grupa je u konsolidiranim financijskim izvještajima za 2020. godinu priznala rezervaciju za restrukturiranje u iznosu od 173 milijuna kuna prije oporezivanja", naveli su iz najveće banke u Hrvatskoj.

Dionicama Zagrebačke banke danas se na Burzi nije trgovalo.

Inače, danas se na Burzi trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je većini dionica cijena pala, njih 19, dok se cijena deset dionica nije mijenjala, a tek je njih devet imalo rast cijene.

Tagovi: Zagrebačka burza, Zagrebačka banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Varteks, Dalekovod, Adris Grupa, Arena Hospitality Group, Optima Telekom, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili stabilizacija prinosa na tržištima obveznica i korak naprijed u donošenju novih poticajnih mjera u SAD-u.
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE