GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: LRH i Luka Ploče najveći dobitnici, indeksi u minusu

Zagrebačka burza: LRH i Luka Ploče najveći dobitnici, indeksi u minusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2013 / 16:57
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Dan u kojem je apsolutna vijest dana prvostupanjski poraz banaka od Udruge Franak i građana, na burzi je protekao u letargiji. Još niži promet u odnosu na prethodne dane i pad indeksa obiježio je današnji dan.

Zagrebačka burza dozvolila je nastavak trgovanja dionicama Privredne banke Zagreb te obveznicama Erste&Steiermarkische banke, nakon što ih je jutros blokirala zbog nepravomoćne presude u slučaju Franak. Trgovanje vrijednosnicama spomenutih banaka nastavlja se u petak.

CROBEX je izgubio 0,5 posto i pao na 1.801,26 bodova dok je CROBEX10 oslabio 0,7 posto, na 1.016,60 bodova. Sektorski, najviše je korigran CROBEXindustrija koji je oslabio 0,7 posto i pao na 1.086,40 bodova. Ukupno je ostvareno tek nešti više od 5 milijuna kuna prometa dionicama.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je s gotovo milijun i pol kuna prometa ostvario najveći volumen od 24. lipnja. Njegova je prosječna cijena pala na 175,34 kune dok je zadnja porasla 0,1 posto, na 175,50 kuna. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je danas kako je zaključila da ne postoje argumenti kojima se koncentracija Hrvatskog telekoma (HT) i Optima telekoma (OT) u predloženom obliku može ocijeniti dopuštenom, jer bi se time sadašnji vladajući udjel HT-a na tržištu usluga u nepokretnoj mreži provedbom te koncentracije dodatno povećao na 60 do 70 posto, a na pojedinim tržištima i iznad 80 posto.

Dioki (ZSE:DIOK-R-A) je ostvario 520 tisuća kuna prometa uz pad cijene od 0,8 posto, na 22,75 kuna. Kompanija je zatražila od savjetodavnoga vijeća, posebnoga tijela pri Ministarstvu financija za odluke u predstečajnim postupcima, da u njegovome predstečajnome postupku prolongira zakonski rok od 120 dana, a koji je određen za završetak postupka. U suprotnom slijedi stečaj.

Turistički je sektor prometom predvodio Valamar Adria holding (ZSE:KORF-R-A) koji je ostvario 472 tisuće kuna trgovine uz rast zadnje cijene od 1 posto, na 150,99 kuna.

Izvlačenje zarade očekivano je spustilo dionice Ericssona Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A), bez obzira na pozitivne preporuke analitičara Erstea. Dionice su danas izgubile 4,5 posto, na 1.460,14 kuna, uz 281 tisuću kuna prometa.

Drugi dan uzastopno snažna izvedba Luke Ploče (ZSE:LKPC-R-A). Danas su ove dionice uzletjele 3,2 posto, na 520,10 kuna, uz 302 tisuće kuna trgovine.

Preuzimanje Hotela Cavtat (ZSE:HCVT-R-A) pretvorilo je Liburnia Riviera Hotele (ZSE:LRH-R-A) u dobitnike dana. Dionice su uzletjele 8,7 posto, na 2.499,97 kuna, uz 135 tisuća kuna prometa. Hoteli Cavtat ostvarili su svega 23 tisuće kuna prometa uz rast prosječne cijene na 193,37 kuna.

Ingra (ZSE:INGR-R-A) je završila posao u Iraku a njezine su dionice danas podignute 0,7 posto, na 3,06 kuna, uz 116 tisuća kuna prometa.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) je zbog kašnjenja kineskog brodograditelja otkazala gradnju dvaju brodova no njezine su dionice porasle 3 posto, na 313 kuna, uz mršavih 68 tisuća kuna prometa.

Tagovi: Zagrebačka banka, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Ericsson Nikola Tesla, Liburnia Riviera Hoteli, Luka Ploče, Valamar Adria holding, Atlantska plovidba, Hoteli Cavtat, Dioki, ZSE:HT-R-A, ZSE:LKPC-R-A, ZSE:OPTE-R-A, ZSE:LRH-R-A, ZSE:KORF-R-A, ZS
PROČITAJ I OVO
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
NADZOR
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je postupak nadzora nad dijelom poslovanja društva UNIQA osiguranje d.d. (Društvo) iz Zagreba, Planinska 13 A, OIB 75665455333 i utvrdila nezakonitosti u predugovornim dokumentima s ključnim informacijama (KID) za proizvode osiguranja života FidelisLife i Dollarprotect kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE