GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Loše vijesti potopile dionice Dalekovoda

Zagrebačka burza: Loše vijesti potopile dionice Dalekovoda
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2018 / 17:09
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je loše ozračje na Zagrebačku burzu. 

Indeksi su pali uz nešto bolji promet, a građevinski je sektor najviše bio na udaru prodavatelja.

CROBEX je srezan 1 posto, na 1.767,66 bodova dok je CROBEX10 pao 0,6 posto, na 1.031,53 boda. ukupno je ostvareno 12,7 milijuna kuna redovnog prometa. Tome valja pridodati i blok transakcije povlaštenim dionicama Adrisa teške 4,25 milijuna kuna te Atlantic Grupe nešto iznad dva milijuna kuna.

U redovnom dijeelu proemta najlikvidnija je bila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je ostvarila dva milijuna kuna prometa uz pad cijene od 0,8 posto, na 36,80 kuna. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) oslabio je 1,3 posto, na 152 kune, uz 1,66 milijuna kuna prometa. 

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) srezane su 0,7 posto, na 425 kuna, uz gotovo 1,3 milijuna kuna prometa. Iz Adris Grupe stigla je službena rekacija nakon što su se pojavile informacije da bi ministar Zdravko Marić mogao karijeru napraviti u toj kompaniji:

- Voljeli bismo da možemo komentirati, ali nemamo što. Adris kotira na Zagrebačkoj burzi i obvezni smo, u skladu s pravilima, pravodobno objavljivati točne informacije - izjavili su iz Adrisa.

Uteg indeksima bio je i Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) koji je potonuo 2,4 posto, na 1.005 kuna, uz 889 tisuća kuna prometa. 

Loše vijesti o kojima smo pisali jutros potopile su dionice Dalekovoda (ZSE:DLKV-R-A) koje su srušene 7,4 posto, na 8,50 kuna, uz 316 tisuća kuna prometa. To je četvrti uzastopni pad ovih dionica. Deblokada poslovnih računa Tehnici (ZSE:THNK-R-A) nije donijela sreću. Upravo sušrotvno, dionice su srušene 27,2 posto, na 67 kuna, uz mizernih 156 tisuća kuna prometa. Najniža je to cijena Tehnike od 26. rujna. Sumornu sliku građevinskog sektora upotpunio je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) koji je srezan 2,2 posto, na 153 kune, uz 16 tisuća kuna prometa.

Loš dan imale su i dionice Đure Đakovića (ZSE:DDJH-R-A) koje su izgubile 6 posto vrijednosti i pale na 14 kuna, uz 276 tisuća kuna prometa.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Tehnika, Ericsson Nikola Tesla, Adris Grupa, Atlantic Grupa, ZSE:THNK-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:ERNT-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE