GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ledo skočio 9% u iščekivanju rezultata

Zagrebačka burza: Ledo skočio 9% u iščekivanju rezultata
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2015 / 09:38
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze na putu su ozbiljnijih tjednih dobitaka. Trend rasta traje već pet dana, a optimizam se može pripisati sezoni objave poslovnih rezultata.

Zasad se ipak najvećim dobitnikom drugog dijela listopada može odrediti kompanija čiji se poslovni rezultati još očekuju. riječ je o Ledu (ZSE:LEDO-R-A) od čijih se brojki zbog karaktera njihova sladolednog asortimana očito očekuje dosta. U pet dana pozitivne serije tržišna kapitalizacija Leda podignuta je 9 posto, na 9.300 kuna. U posljednja dva dana zamijećena je i nešto ozbiljnija likvidnost na ovim dionicama. Iako cijena raste, ona je još uvijek ispod procjena dijela analitičara. Podsjetimo se sa je još početkom srpnja Erste fiksirao ciljanu cijenu ovih dionica na 10.521 kunu uz preporuku "kupiti".
Vremenski uvjeti ove su godine znatno povoljniji u odnosu na prošlogodišnje ljetne mjesece, koji su presudni za prodaju sladoleda. To bi trebalo donijeti nešto bolju strukturu prodaje, pogotovo u segmentu impulsnog sladoleda. Preliminarni podaci o turističkoj sezoni ukazuju na snažan rast dolazaka i noćenja u Hrvatskoj, što u kombinaciji s velikim naglaskom koji je u pripremi sezone stavljen na HoReCa kanal, sugerira da će i segment smrznute hrane u Ledu bilježiti rast u ovoj godini.

Kompanija je uložila znatne napore u pripremu ove sezone. Broj prodajnih mjesta je od 2011. do 2014. godine porastao preko 25 posto. Sredinom prošle godine kompanija je započela plasman svojih sladoleda kroz lance Muller, Drogerie Markt i Hrvatsku Poštu, čiji će puni učinak biti vidljiv ove godine.
Također, prve isporuke za američki lanac Kroger su krenule u lipnju ove godine, tako da bi prvi učinci tih isporuka trebali biti vidljivi u rezultatu za treći kvartal.

Naravno, od rezultata za treći kvartal dosta očekuju i poklonici turističkog sektora. Sezonu rezultata odlično je otvorio Sunčani Hvar (ZSE:SUNH-R-A) dok su brojke Liburnia Riviera Hotela (ZSE:LRH-R-A) izazvale nešto manje oduševljenja jer je vidljiv daljnji pad bruto marže na 21 posto. Ovome valja dodati i informaciju o najavljenoj dividendi ACI-ja (ZSE:ACIR-R-A) od 142,06 kuna koja jučer na tržištu nije izazvala pretjerane reakcije.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, Ledo, Sunčani Hvar, Liburnia Riviera Hoteli, ACI, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:SUNH-R-A, ZSE:ACI-R-A, ZSE:LRH-R-A
PROČITAJ I OVO
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
NEMA GOSTIJU
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
SPLIT - Iako su prvi gosti u splitsku zračnu luku stigli, posla za mnoge i dalje nema.
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE