GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ledo i Podravka gubitnici dana, indeksi pali

Zagrebačka burza: Ledo i Podravka gubitnici dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2017 / 16:53
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je korekciju indeksa uz uobičajeni volumen prometa.

Atlantska plovidba i dalje je u fokusu investitora, a ovaj put se dosta trgovalo i izdanjima iz turističkog sektora.

CROBEX je oslabio 0,8 posto, na 1.844,68 bodova dok je CROBEX10 korigiran 1,1 posto, na 1.075,44 boda. Ukupno je ostvareno gotovo 6,9 milijuna kuna prometa.

Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) bila je najtrgovanija s 1,38 milijuna kuna prometa uz rast cijene od 0,7 posto, na 674,91 kunu. Dubrovački brodar u petak je zaprimioje obavijest Igora Bilbije iz Zagreba, dioničara Atlantske plovidbe d.d. kojim ih obaviještava da je kupnjom dodatnih dionica prešao prag od 15% glasačkih prava.  Bilbija je intenzivno počeo kupovati dionice dubrovačkog brodara u jesen 2016. godine, a oprije toga bio je jedan od važnijih dioničara Valamar Riviere.

Dva izdanja iz turističkog sektora solidno su reagirala na najavljene investicije u ovom sektoru u idućoj godini. Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) imala je 904 tisuće kuna prometa uz pad od 1 posto, na 43,50 kuna. Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) imala je 901 trisuću kuna trgovine uz korekciju od 0,9 posto, na 456,11 kuna. U Hrvatskoj se tijekom 2018. godine očekuju investicije u turizmu ukupne vrijednosti gotovo 940 milijuna eura, od čega se 628 milijuna eura odnosi na ulaganja u privatnom sektoru, a 311 milijuna eura na ulaganja u javnom sektoru.  Iduće godine očekuje se početak realizacije nekih od najvećih turističkih investicija u posljednjih nekoliko godina, kao što su izgradnja i rekonstrukcija Hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti veće od 900 milijuna kuna te projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske kompanije Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru, vrijedan oko 1 milijardu kuna. 

Končar EI (ZSE:KOEI-R-A) spustio je cijenu 0,3 posto, na 701,66 kuna, uz 532 tisuće kuna prometa. Končar Grupa u 2017. godini ostvarila je slabije prihode od planiranih, dok u idućoj godini očekuju njihov rast za 11 posto, kao i snažniji ulazak u proces digitalizacije, istaknuo je u petak prilikom godišnjeg druženja s predstavnicima medija predsjednik Uprave Končara Darinko Bago. Kako je kazao, Končar poslovnu 2017. godinu završava s oko 2,8 posto manjim ukupnim prihodom u odnosu na godinu ranije, no dobit Končar Elektroindustrije će biti nešto veća od prošlogodišnje. Procjena konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga društva Končar Grupe u 2017. godini iznosi 2,76 milijardi kuna.

Odličan dan imala je Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je podignuta 2,8 posto, na 54,22 kune, uz 468 tisuća kuna prometa. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-ĆA) srezan je 1,2 posto, na 1¸65,71 kunu, uz gotovo 386 tisuća kuna trgovine.

Jedna od gubitnica dana bila je Podravka (ZSE:PODR-R-A) koja je potonula 3,5 posto, na 278 kuna, uz 379 tisuća kuna prometa. Gubitnik dana bio je Ledo (ZSE:LEDO-R-A) koji je potonuo 7,6 posto, na 715 kuna, uz gotovo 200 tisuća kuna prometa.

Dobitnica dana je Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) koja je skočila 4,6 posto, na 13.595 kuna, uz gotovo 362 tisuće kuna trgovine. 

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ledo, Podravka, Atlantska plovidba, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Jamnica, Zagrebačka banka, Končar EI, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:ARNT-R-A
PROČITAJ I OVO
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
NEW YORK - Čini se da trenutno kriptovalute pružaju svojevrsno utočište od inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka početi ukidati monetarne poticaje gospodarstvu do kraja godine.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
Brodari postaju sjajna oklada
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE