GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Korekcija Kraša, indeksi nastavili rast

Zagrebačka burza: Korekcija Kraša, indeksi nastavili rast
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2019 / 18:51
Autor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke

ZAGREB - Hrvatsko tržište kapitala je imalo jako dobar dan u četvrtak, obilježen snažnim rastom dioničkih indeksa, vrlo dobrom likvidnošću i značajnim dobicima pojedinih izdanja.

Dionice Kraša su ponovno bile najaktivnije izdanje s prometom od 11,4 milijuna kuna, ali je izostao daljnji rast cijene, te se čini da uzimaju daha nakon intenzivnog uzleta proteklih dana. U četvrtak im se cijena smanjila za 0,94 posto na 1.050,00 kuna, i to nakon što je ciparski investitor Kappa Star Limited objavio da nema namjeru objavljivati dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dionica Kraša.

Međutim, na ostatku tržišta se trgovalo u poprilično pozitivnom raspoloženju te je većina dionica bilježila rast vrijednosti, a pojedina izdanja i osjetan rast. Druge dionice iz prehrambenog sektora su ponovno skočile, primjerice dionice Podravke su porasle za gotovo pet posto na 487,00 kuna, njihovu najvišu cijenu još od vremena prije financijske krize uz promet od gotovo šest milijuna kuna, dok su dionice Atlantic Grupe rastom za gotovo četiri posto na 1.320,00 kuna postavile novi povijesni rekord.

Među likvidnijim izdanjima rastom se posebno izdvajaju dionice Petrokemije, koje su skočile gotovo 12 posto na 41,60 kuna, te Uljanik, čije su dionice uzletjele 25 posto na 1,55 kuna. Dobar dan su imali i Liburnia Riviera Hoteli, Ericsson Nikola Tesla te Optima Telekom, koji su uknjižili dobitke između dva i tri posto.

Kretanje dioničkih indeksa također odražava pozitivna kretanja na burzi. Indeks CROBEX je porastao za 1,29 posto na 1.959,70 bodova. što je njegova najbolja dnevne izvedba od veljače 2018. godine te njegova najviša razina još od travnja 2017. godine, dok je indeks blue chip dionica CROBEX10 porastao još i jače, za 1,69 posto na 1.161,49 bodova. Ukupni promet dionicama je iznosio nešto više od 35 milijuna kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Kraš, Podravka, Atlantic Grupa, Petrokemija, ZSE:KRAS-R-A
PROČITAJ I OVO
Turska zabranila izvoz limuna
ZABRANE
Turska zabranila izvoz limuna
BEOGRAD - Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja sopstvenog tržišta zabranila izvoz limuna do avgusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Srbije i drugih zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine.
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
NEW YORK - Bitcoin je pao manje od glavnih američkih dioničkih indeksa u prvom tromjesečju, ali još uvijek nije dokazano da može djelovati kao "sigurno utočište" u vrijeme tržišnih previranja.
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze zabeležili su danas snažan oporavak, pri čemu je akcija Aerodroma “Nikola Tesla” ostvarila rekordan skoki od 20 procenata.
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
SEZONCI
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
BERLIN - U Njemačkoj se strahuje da bi ove godine moglo ponestati voća i povrća, a ono kojega će i biti vjerojatno u drastično manjim omjerima, zasigurno će poskupjeti.
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZADUŽIVANJE
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZAGREB - Promijenjene okolnosti na financijskim tržištima poskupjele su i prinose na državne vrijednosne papire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE