GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Arenaturista

Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Arenaturista
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2014 / 18:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi na Zagrebačkoj burzi danas su završili s plusom, Crobex za 0,58 posto, na 1.835,29 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.049,09 bodova, promet je nešto veći nego proteklih dana, a investitori i nadalje pozorno prate objave poslovnih rezultata kompanija.
Redovni promet od gotovo 12,8 milijuna kuna bio je za 6 milijuna kuna viši nego jučer.

Trgovinski dan obilježavaju objave poslovnih rezultata najvećih kompanija, među njima i HT-a koji je bio i najlikvidniji s prometom od 3,5 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a ojačala je 0,80 posto, na 156,74 kune. Jutros su objavljeni podaci kompanije o 25,6-postotnom padu neto dobiti u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Neto dobit je u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 717 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje bili niži za 2,2 posto i iznosili su 5,1 milijardu kuna. Uprava kompanije poručila je i da ostaje uz svoje ranije poslovne procjene za 2014. o padu prihoda za otprilike 2 posto.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, kojom se trguje na MTP-u. Ta je dionica imala 2,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,71 posto, na 19,80 kuna.

Milijunski promet danas je ostvaren još i dionicom Arenaturista, 1,2 milijuna kuna, a trgovanje je završila u plusu od 1,44 posto, na 339,80 kuna.

Najveće dobitnice među likvidnijim dionicama bile su dionice Magme sa skokom za 14,36 posto, na 2,15 kuna, te dionice Genere s porastom za 6,93 posto, na 54 kune. Veći porast cijena ostvarili su i dionice RIZ odašiljača, za 4,70 posto, dionice Vupika u plusu za 4,39 posto, Podravke za 3,02 posto. I većina tih kompanija danas je objavila devetomjesečne financijske rezultate. Podravka je tako objavila da je Grupa Podravka u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 81,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 97,3 milijuna kuna. Prihodi od prodaje Grupe iznosili su 2,5 milijardi kuna i manji su nego u istom razdoblju lani za 3,2 posto. Iz kompanije su rezultate objasnili negativnim utjecajem tečajnih razlika te programima u restrukturiranju, kao i odlukom HZZO-a o smanjenju cijena lijekova na recept.

Po rastu cijene izdvaja se dionica Sunčanog Hvara koja je poskočila za 21,05 posto, na 23 kune, ali uz nešto niži promet od 62 tisuće kuna. Iz te su hotelske tvrtke izvijestili da je u prvih devet mjeseci ostvarila 22 posto veće poslovne prihode nego u istom lanjskom razdoblju, dok je operativna dobit porasla za 81 posto.

Istodobno su među najvećim gubitnicama danas dionice Kaštelanskih staklenika kojima je cijena pala za 5,68 posto, zatim dionice Janafa koje su u minusu od 4,87 posto, Belja za 4,35 posto, itd.

Po padu se isticala i dionica kutinske Petrokemija koja je u minusu od 4,91 posto, na 27,10 kuna, no s nešto nižim prometom od oko 74 tisuće kuna. Ta je kompanija u prvih devet mjeseci ostvarila gubitak od 286,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak iznosio 189,4 milijuna kuna.

Danas je i Ina izvijestila da joj je dobit iz poslovanja na razini grupe za prvih devet mjeseci iznosila više od 1,04 milijarde kuna, što je 45 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, neto prihodi od prodaje Grupe smanjeni su na godišnjoj razini 9 posto, na 18,9 milijardi kuna. Cijena dionice Ine ostala je ipak na nepromjenjenih 3.800 kuna, uz 159,1 tisuća kuna prometa.

Od većih kompanija, danas je Atlantic Grupa izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 209,2 milijuna kuna, što je rast od 8,2 posto u odnosu na lani. Ostvarila je 2,7-posto više prihode od prodaje, od 3,8 milijardi kuna. Cijena dionice Atlantica porasla je za blagih 0,10 posto, na 996,99 kune.
Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Arenaturist, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Magma, Genera, ZSE:MGMA-R-A, ZSE:ARNT-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:VERN-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE