GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali

Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.

Crobex indeks pao je u četvrtak 0,85 posto, na 1.561 bod, a Crobex10 za 0,48 posto, na 983 boda. Svi sektorski indeksi bili su u minusu, a ponajviše građevinski, za 5,04 posto.

Redovni promet iznosio je 5,14 milijuna kuna te je bio 2 milijuna manji nego dan ranije. No, u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 17,1 milijun kuna, po cijeni od 171 kunu za dionicu.

Najveći promet, 1,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Arena Hospitality grupe, kojoj je cijena pala 0,75 posto, na 266 kuna.

S prometom od 833 tisuće kuna slijedi dionica HT-a, čija se cijena spustila 0,87 posto, na 170,5 kuna.

HT je jutros objavio da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 546 milijuna kuna, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi smanjeni gotovo 4 posto, na 5,5 milijardi kuna.

„Situacija uzrokovana pandemijom bolesti Covid-19 utjecala je na poslovni razvoj u cijelom gospodarstvu te je njezine učinke neizbježno osjetio i HT”, navodi se u priopćenju.

Najveći cjenovni pad zabilježila je dionica Ingre, za gotovo 12 posto, na 7 kuna. S prometom od 724 tisuće kuna bila je među najlikvidnijima.

Nešto veći cjenovni pad bilježila je i dionica Petrokemije, za 4,32 posto, na 70 kuna, unatoč tome što je jutros izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 315 milijuna kuna, znatno više u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 124 milijuna kuna.

Istodobno, najveći cjenovni rast ostvarila je dionica Turisthotela, sa skokom cijene za 7,14 posto, na 2.700 kuna.

Znatniji promet ostvaren je još i povlaštenom dionicom Adrisa, 357 tisuća kuna, uz pad njezine cijene za 0,83 posto, na 358 kuna.

Adris grupa je objavila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit pala više od 78 posto, na 141 milijun kuna, zbog slabosti turističkog sektora.

Od većih kompanija, Podravka je danas izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto na 310 milijuna kuna te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, na 3,3 milijarde kuna. Cijena njezine dionice stagnirala je na 445 kuna, uz promet od 127 tisuća kuna.

Na burzi se danas trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je njih 9 ostvarilo rast cijene, 20 pad, a 7 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ingra, Petrokemija, Hrvatski Telekom, Podravka, Adris Grupa, Turisthotel
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE