GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi završili godinu na najvišim razinama od ožujka 2017.

Zagrebačka burza: Indeksi završili godinu na najvišim razinama od ožujka 2017.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, posljednjeg trgovinskog dana u ovoj godini, u mirnom trgovanju Crobex indeks ojačao je sedmi dan zaredom, a Crobex10 četvrti dan, pri čemu su godinu završili na najvišim razinama od ožujka 2017. godine, ostvarivši dvoznamenkaste dobitke.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,15 posto, na 2.079 bodova, ojačavši sedmi trgovinski dan zaredom. Pritom je na tjednoj razini porastao 1,79 posto.

Crobex10, pak, ojačao je 0,06 posto, na 1.262 boda, nastavivši pozitivni niz četvrti dan zaredom, pri čemu je na tjednoj razini porastao 1,36 posto.

Oba Crobexa ostvarili su tako dobitke peti tjedan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine od ožujka 2017.

I 2021. godinu glavni dionički indeksi su završili su sa znatnim dobitkom - Crobex s plusom od 19,6 posto, a Crobex10 od 16 posto.

Među sektorskim indeksima, u četvrtak je najviše porastao transportni, za 1,83 posto, dok je jedino oslabio prehrambeni, za 0,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je za otprilike 700 tisuća više nego prethodnog trgovinskog dana.

Jedina s milijunskim prometom bilaje povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,24 milijuna kuna, a cijena joj je pritom pala 0,72 posto, na 415 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 648 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,54 posto, na 372 kune.

Dionicom Podravke protrgovano je za 615,4 tisuće kune, a cijena joj se spustila 0,32 posto, na 632 kune.

Promet iznad 600 tisuća kuna imala je još i dionica HPB-a, čija je cijena porasla 0,69 posto, na 730 kuna.

Iz te banke izvijestili su da su danas zaprimili dopis HNB-a kojim joj se odobrava da u izvješća sa stanjem na dan 31. prosinca 2021. u izračun redovnog osnovnog kapitala uključi dobit ostvarenu u prvih šest mjeseci ove godine, umanjenu za sve predvidive troškove i dividende, a najviše do iznosa od 146,7 milijuna kuna.

Na taj način nastavlja se jačati kapitaliziranost banke, kao poluga za njen daljnji rast i razvoj, odnosno nastavljaju se aktivnosti s ciljem usklađenja s budućim zakonskim zahtjevom za minimalni regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL), naveli su iz HPB-a.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Luke Ploče, s rastom cijene za 5,79 posto, na 640 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Jadroagenta, za 2,6 posto, na 1.500 kuna.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 12 pala, a 7 stagnirala.

Danas je bio posljednji dan trgovanja na burzi, s obzirom da se u petak, na Staru godinu, ne radi.

Tagovi: Zagrebačka burza, Adris Grupa, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Podravka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE