GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Valamar i Ericsson NT

Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Valamar i Ericsson NT
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Rivijere i kompanije Ericsson Nikole Tesle, koja je objavila prijedlog o isplati dividende od 64 kune po dionici.

Crobex indeks ojačao je u četvrtak 0,11 posto, na 2.136 bodova, dok je Crobex10 oslabio za 0,1 posto, na 1.286 bodova.

Domaće tržište kapitala nema snage pratiti pozitivna kretanja na europskim burzama, koje ostvaruju znatne dobitke. Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 16,30 sati bio je u plusu 0,57 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC za više od 1 posto.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao transportni, za 3,04 posto, dok je najviše pao građevinski, za 0,87 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,5 milijuna kuna, što je 4,4 milijuna manje nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno gotovo dva milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 1,4 posto, na 36 kuna, novu najvišu razinu od veljače 2020. godine.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 865 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala 2,12 posto, na 1.845 kuna.

Iz te tvrtke objavljeno je danas da su Nadzorni odbor i Uprava predložili Glavnoj skupštini odluku o isplati dividende u iznosu od 64 kune po dionici. To je 18 kuna manja dividenda od one isplaćene prošle godine, a Glavna skupština zakazana je za 27. lipnja.

S prometom od 746 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, čija je cijena oslabila za 0,26 posto, na 193 kune.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica brodarske kompanije Alpha Adriatic, za 11,63 posto, na 144 kune. Istodobno, najviše je pala cijena dionice turističke tvrtke Helios Faros, za 10 posto, na 8,1 kunu.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 9 pala, a 10 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, AD Plastik, Span, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Valamar riviera, Ericsson NT
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE