GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab

Zagrebačka burza: Indeksi se oporavili, promet slab
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 21:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prateći snažan oporavak na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi porasli za više od 0,8 posto, oporavivši se s najnižih razina u otprilike godinu i pol dana, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom sektoru.

Crobex indeks u utorak je porastao 0,85 posto, na 1.911 bodova, ponovno se vrativši iznad psihološki važne granice od 1.900 bodova, na koju se spustio dan ranije.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,89 posto, na 1.133 boda.

Oba indeksa oporavila su se tako s najnižih razina u zadnjih otprilike godinu i pol dana, ponajviše zahvaljujući oporavku na europskim burzama, gdje je paneuropski Stoxx 600 završio trgovanje s plusom od 2,75 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 3,05 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 2,5 posto.

Redovni promet iznosio je svega 4,4 milijuna kuna te je bio za 800 tisuća manji nego dan ranije.

Najveći promet imala je dionica HT-a, gotovo 760 tisuća kuna. Cijena joj je porasla 1,13 posto, na 179,5 kuna.

Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od 705 tisuća kuna i stagnacijom cijene na 62 kune.

Veći promet, gotovo 670 tisuća kuna, ostvaren je još i dionicom Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila 6,04 posto, na 404 kune.

Najveća dobitnica bila je dionica Croatia Airlinesa, sa skokom cijene za 150 posto, na 35 kuna, no uz svega 525 kuna prometa.

Croatia Airlines je priopćio da će do 2026. godine zamijeniti sve postojeće zrakoplove novom unificiranom „single type“ flotom na mlazni pogon, a za obnovu flote odabrali su zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus.

Zamjena flote realizirat će se kroz narudžbu 6 novih A220 zrakoplova, koji su ugovoreni kao dodatak postojećem ugovoru koji je kompanija zaključila 2008. godine, tada za A319 zrakoplove, koji su potom 2015. godine zamijenjeni u A320 neo tip, da bi se konačno danas nakon usvojene strategije za novi razvojni ciklus odabrao tip A220, kapaciteta 127 i 148 sjedala.

Među likvidnijima, znatno su porasle cijene dionica Jadroplova, za 8,93 posto, na 61 kunu te AD Plastika, za 8,11 posto, na 80 kuna.

S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Dalekovoda, čija je cijena pala 5 posto, na 17,1 kunu.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 27 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, četiri pala, a šest stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Croatia Airlines, Zagrebačka banka, Hrvatski Telekom, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE