GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago porasli, prekinuvši višednevni uzastopni pad, no na tjednoj razini su pretrpjeli gubitke veće od tri posto.

Crobex indeks u petak je ojačao 0,31 posto, na 1.906 bodova, prekinuvši 10-dnevni negativni niz tijekom kojeg je oslabio 4,5 posto, dotaknuvši najnižu razinu od travnja 2021. godine.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,42 posto, na 1.127 bodova, prekinuvši 5-dnevni negativni niz, tijekom kojeg je izgubio 4,4 posto svoje vrijednosti i pao na najnižu razinu od početka veljače 2021. godine.


Oba su indeksa, međutim, zabilježila oštre gubitke u ovom tjednu. Tako je Crobex u odnosu na početak tjedna u minusu 3,2, a Crobex10 za 3,64 posto. Pritom je Crobex zabilježito pad drugi, a Crobex10 peti tjedan zaredom.

Crobexi su ovoga tjedna pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka u cilju suzbijanja inflacije izazvati recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Među sektorskim indeksima najviše je u petak porastao Crobextransport, za 1,66 posto, dok je jedino oslabio Crobexnutris, za 0,01 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,37 milijuna kuna, što je za 800 tisuća kuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Tankerske Next Generation, s 2,1 milijun kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,4 posto, na 76,8 kuna.

Tu dionicu Burza je stavila u segmentu promatranja, nakon što je jučer Tankerska plovidba izvijestila o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Tankerske Next Generationa.

Slijedi dionica Spana, s 1,93 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 2,59 posto, na 238 kuna.

Po likvidnosti ju je pratila dionica HT-a, kojom je bilo ostvareno 1,92 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,56 posto, na 180 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Imperial Riviere, 1,73 milijuna kuna, uz stagnaciju njezine cijene na 805 kuna.

Najveći skok cijene među likvidnijima imala je dionica Jadroagenta, koja je poskupjela 3,16 posto, na 1.630 kuna. Najveći pad cijene, pak, imala je dionica HPB-a, za 1,23 posto, na 800 kuna.

Od poslovnih objava, iz Podravke su danas izvijestili da su sklopili kupoprodajni ugovor kojim je okončan proces prodaje nekretnine na lokaciji Moskovska ulica 1, u Ljubljani, a nekretnina ukupne površine 95.505 četvornih metara prodana je slovenskoj tvrtki Boscarol. Prodaja te nekretnine sastavni je dio Strategije koja uključuje restrukturiranje i modernizaciju Grupe Žito, kao i prodaju njegovih neoperativnih nekretnina te koncentraciju proizvodnih lokacija.

Cijena dionice Podravke porasla je 1,09 posto, na 556 kuna, uz promet od 381 tisuću kuna.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 25 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, pet pala i šest stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Tankerska Next Generation, Span, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE