GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi potonuli najniže u pet mjeseci

Zagrebačka burza: Indeksi potonuli najniže u pet mjeseci
ZSE INTRADAY UPDATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 10:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro indeksi pali, zaronivši na najniže razine u posljednjih pet mjeseci, no pad je ipak blaži u odnosu na jučer, kada su indeksi potonuli više od 4 posto pod pritiskom pada svjetskih burzi zbog širenja koronavirusa.

Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 2,3 posto, na 1.878 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 2,1 posto, na 1.125 boda, što su njihove najniže razine od rujna prošle godine.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati 17,5 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.


Premda su se europske burze jutros stabilizirale, nakon jučerašnjeg oštrog pada zbog širenja koronavirusa u Italiji, na Zagrebačkoj se burzi nastavio pad cijena dionica.

Najveći promet, 3,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 2,5 posto, na 172,50 kuna.

S prometom od oko 2,8 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena pala 2,8 posto, na 482 kune.

Uz sličan promet, dionica Valamar Riviere pojeftinila je više od 4 posto, na 33 kune.

Dionicom Zagrebačke banke ostvaren je, pak, promet od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula oko 4 posto, na 58,50 kuna.

Zagrebačka banka u utorak je izvijestila da su Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić dali ostavke na funkcije članova Uprave.

U siječnju je, pak, ostavku na mjesto predsjednika Uprave podnio Miljenko Živaljić, što je objašnjeno osobnim razlozima.

No, tjednik Nacional u utorak piše da je Hrvatska narodna banka otkrila goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera te da je Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti.

Promet veći od milijun kuna jutros je ostvaren i redovnom dionicom Adrisa, pri čemu joj je cijena pala 3,7 posto, na 520 kuna.

Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od milijun kuna, no sa 14 izdanja ostvaren je promet veći od 100 tisuća kuna.

Pritom su pale cijene svih tih dionica, osim Maistre, kojoj cijena stagnira, i dionice Petrokemije, koja je poskupila više od 3 posto, nadoknadivši dio jučerašnjeg gubitka.

Među sektorskim indeksima najviše je jutros pao indeks građevinskog sektora, više od 5 posto, dok su u industrijskom sektoru cijene dionica u prosjeku pale oko 4, a u turističkom oko 1,4 posto.

Loše raspoloženje posljedica je nestabilnosti na svjetskim burzama zbog širenja koronavirusa izvan Kine.

Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

„Negativan sentiment prelio se i na domaće dioničko tržište. Očekivano, pod snažnim prodajnim pritiskom zahvaćene su dionice kompanija iz turističkog sektora. Međutim, obzirom da su poslovni rezultati domaćih kompanija iz prehrambenog i telekomunikacijskog sektora isto dijelom ovisni o rezultatima u turizmu, ne iznenađuje prelijevanje negativnog sentimenta i na te dionice. Dodatno, pojačan strah investitora i visoka ovisnost hrvatskog gospodarstva u cjelini o rezultatima u turizmu odrazili su se na široko rasprostranjen pad vrijednosti dionica na domaćem tržištu”, kazala je jutros uoči početka trgovanja na Zagrebačkoj burzi Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE