GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao i jučer, trgovina na Zagrebačkoj burzi i danas je bila u znaku globalnih zbivanja. Samo sa suprotnim predznakom nego u ponedjeljak.

U fokusu investitora bile su dionice Turisthotela, a promet je bio nešto manji nego jučer.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 2.258 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.289 bodova, nakon što su jučer oštro pali - Crobex za 1,05, a Crobex10 za 0,85 posto.

Tako su domaći burzovni indeksi pratili burzovne indekse na europskim burzama, koji su se oporavili nakon oštrog pada dan ranije. Naime, iako se i dalje pribojavaju posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, investitore je danas ohrabrio najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u, koja je u veljači usporila na 6 posto na godišnjoj razini, sa siječanjskih 6,4 posto, što smanjuje pritisak na Fed da i dalje agresivno podiže kamatne stope.

Svi sektorski indeksi na ZSE u utorak su porasli, osim Crobexkonstrukta, koji je oslabio za 0,21 posto. Najviše je u plusu bio Crobextransport, za 3,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,36 milijuna eura, što je za 300 tisuća manje nego dan ranije.

Najveći promet, 265 tisuća eura, ostvaren je dioicom Turisthotela, a cijena joj je stagnirala na 600 eura.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije. Tankerska plovidba jučer je objavila svoju ponudu, navevši da ponuda traje 28 dana.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, kojojm je ostvareno 255 tisuća eura prometa, a cijena joj je poskočila za više od 3 posto, na 50,4 eura.

Znatniji promet imala je i dionica Zagrebačke banke, 122 tisuće eura. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 12,1 euro.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Atlantske plovidbe, koja je poskupjela 2 posto, na 60,4 eura.

Najviše je danas poskupjela dionica Alpha Adriatica, za 8,13 posto, na 26,6 eura, dok je najviše pala cijena dionice Jadrana, za 6.29 posto, na 1.64 eura.


Zentralschweizerische iskazao namjeru da objavi ponudu za Luku Rijeka

Putem Zagrebačke burze danas je švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica te tvrtke.

Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, punomoć za to je s današnjim datumom, a kao član Upravnog odbora tvrtke navodi se Norbert Sailer Khuepach.

Po podatcima iz objave, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.) je sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu, koje je registrirano početkom studenoga prošle godine.

Svrha društva je, kako se prenosi, "stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima".

U samoj objavi se ne navodi kolika bi mogla biti cijena koju će švicarska tvrtka ponuditi za dionice Luke Rijeka, a nema ni najave kada bi dobrovoljna ponuda za preuzimanje Luke Rijeka mogla biti objavljena.

Izričito se, pak, navodi da će ponuditelj odnosno švicarska tvrkta "djelovati u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara".

Po najnovijim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25.02 posto dionica Luke Rijeka, slijede poljski OT Logistics koji ima 24,98 posto dionica te AZ obvezni mirovinski fond s 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Cijena dionice Luke Rijeka porasla je 4,35 posto, na 9,6 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Luka Rijeka, Span, Turisthotel, CROBEX, CROBEX10, Zagrebačka banka, Tankerska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rasprodaja u tehnološkom sektoru, Dow Jones porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rasprodaja u tehnološkom sektoru, Dow Jones porastao
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u ponedjeljak jer su ulagači prodavali velika tehnološka imena u korist drugih sektora poput banaka i energetike.
Vučić o otvaranju rudnika litija u Srbiji: Zbog njega će se u budućnosti voditi ratovi
PORUKE
Vučić o otvaranju rudnika litija u Srbiji: Zbog njega će se u budućnosti voditi ratovi
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je potencijalno otvaranje rudnika litija i naglasio da odluka o tome neće biti brza i da se možda neće donijeti ni za godinu dana, ali i da se sve može zaustaviti 2028. godine, kada bi rudnik mogao biti otvoren.
Dubai investira nevjerojatan iznos u novi sustav odvodnje
INVESTICIJE
Dubai investira nevjerojatan iznos u novi sustav odvodnje
DUBAI - Vlasti emirata Dubai danas su predstavile planove za izgradnju osam milijardi dolara (7,5 milijardi eura) vrijednog sustava odvodnje oborinskih voda s protokom većim od 20 milijuna prostornih metara vode dnevno.
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne oscilacije indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne oscilacije indeksa
ZAGREB - Zadnji lipanjski tjedan na Zagrebačkoj burzi otpočeo je znatno manjim protom i različitim smjerovima indeksa.
Shein odustao od New Yorka, evo gdje će na IPO
POTEZI
Shein odustao od New Yorka, evo gdje će na IPO
LONDON - Shein, div brze mode s vezama s Kinom, povjerljivo je podnio zahtjev za javno uvrštenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE