GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao i jučer, trgovina na Zagrebačkoj burzi i danas je bila u znaku globalnih zbivanja. Samo sa suprotnim predznakom nego u ponedjeljak.

U fokusu investitora bile su dionice Turisthotela, a promet je bio nešto manji nego jučer.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 2.258 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.289 bodova, nakon što su jučer oštro pali - Crobex za 1,05, a Crobex10 za 0,85 posto.

Tako su domaći burzovni indeksi pratili burzovne indekse na europskim burzama, koji su se oporavili nakon oštrog pada dan ranije. Naime, iako se i dalje pribojavaju posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, investitore je danas ohrabrio najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u, koja je u veljači usporila na 6 posto na godišnjoj razini, sa siječanjskih 6,4 posto, što smanjuje pritisak na Fed da i dalje agresivno podiže kamatne stope.

Svi sektorski indeksi na ZSE u utorak su porasli, osim Crobexkonstrukta, koji je oslabio za 0,21 posto. Najviše je u plusu bio Crobextransport, za 3,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,36 milijuna eura, što je za 300 tisuća manje nego dan ranije.

Najveći promet, 265 tisuća eura, ostvaren je dioicom Turisthotela, a cijena joj je stagnirala na 600 eura.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije. Tankerska plovidba jučer je objavila svoju ponudu, navevši da ponuda traje 28 dana.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, kojojm je ostvareno 255 tisuća eura prometa, a cijena joj je poskočila za više od 3 posto, na 50,4 eura.

Znatniji promet imala je i dionica Zagrebačke banke, 122 tisuće eura. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 12,1 euro.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Atlantske plovidbe, koja je poskupjela 2 posto, na 60,4 eura.

Najviše je danas poskupjela dionica Alpha Adriatica, za 8,13 posto, na 26,6 eura, dok je najviše pala cijena dionice Jadrana, za 6.29 posto, na 1.64 eura.


Zentralschweizerische iskazao namjeru da objavi ponudu za Luku Rijeka

Putem Zagrebačke burze danas je švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica te tvrtke.

Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, punomoć za to je s današnjim datumom, a kao član Upravnog odbora tvrtke navodi se Norbert Sailer Khuepach.

Po podatcima iz objave, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.) je sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu, koje je registrirano početkom studenoga prošle godine.

Svrha društva je, kako se prenosi, "stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima".

U samoj objavi se ne navodi kolika bi mogla biti cijena koju će švicarska tvrtka ponuditi za dionice Luke Rijeka, a nema ni najave kada bi dobrovoljna ponuda za preuzimanje Luke Rijeka mogla biti objavljena.

Izričito se, pak, navodi da će ponuditelj odnosno švicarska tvrkta "djelovati u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara".

Po najnovijim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25.02 posto dionica Luke Rijeka, slijede poljski OT Logistics koji ima 24,98 posto dionica te AZ obvezni mirovinski fond s 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Cijena dionice Luke Rijeka porasla je 4,35 posto, na 9,6 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Luka Rijeka, Span, Turisthotel, CROBEX, CROBEX10, Zagrebačka banka, Tankerska plovidba
PROČITAJ I OVO
Na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda
VODA
Na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda
ZAGREB - U Hrvatskoj je na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda, piše u srijedu Večernji list, navodeći da se temeljem ugovora o koncesiji godišnje zahvati oko 16,7, a za potrebe javne vodooopskrbe 478 milijuna kubnih metara vode.
Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e
KARIJERE
Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e
ZAGREB – Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman izabran je za predsjedavajućeg člana Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA).
Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine
ZLATO
Cijene zlata rastu, uskoro bi mogle dotaknuti rekordne razine
NEW YORK - Cijene zlata imaju prostora za dalnji rast u atmosferi bankarske krize, dok se čeka nova odluka Feda o kamatnim stopama.
Azijska tržišta: Indeksi porasli ususret odluci Feda
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli ususret odluci Feda
ŠANGAJ - Azijski indeksi porasli su u srijedu jer ulagači očekuju najnovije ažurirane informacije američke središnje banke o povećanju kamatnih stopa, dok središnja banka pokušava uravnotežiti svoju borbu s inflacijom i zaustaviti bankovnu krizu.
Wall Street: Regionalne banke podigle raspoloženje
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Regionalne banke podigle raspoloženje
NEW YORK - Američki su indeksi porasli i u utorak, a rast su predvodile regionalne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE