GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana

Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.

Crobex indeks u petak je ojačao 0,52 posto, na 1.635 bodova, a Crobex10 za 0,87 posto, na 1.015 bodova. Oba indeksa porasla su peti dan zaredom i kreću se na najvišim razinama od prve polovine ožujka.

Glavni dionički indeksi porasli su tako treći tjedan zaredom, pri čemu je Crobex u plusu 4,18 posto, a Crobex10 za 4,29 posto.

Među sektorskim indeksima, u petak je najviše bio na dobitku građevinski, za 5,42 posto, dok je jedino oslabio prehrambeni, za 1,25 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,12 milijuna kuna, što je za 5,4 milijuna više nego dan ranije.

U fokusu ulagača bili su danas makroekonomski pokazatelji. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao samo 0,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od trećeg kvartala 2014. godine, kao posljedica mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini ožujka.

No, današnji podaci o potrošnji i industriji najavljuju oštar pad gospodarstva u drugom kvartalu. DZS je, naime, objavio da je u travnju potrošnja u maloprodaji potonula rekordnih 25,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja u travnju pala 11 posto u odnosu na isto lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od lipnja 2009. godine.

U redovnom trgovanju najveći promet, 3,55 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila 3,37 posto, na 27,6 posto.

Po prometu od 1,39 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, čija je cijena porasla 0,6 posto, na 168,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 949 tisuća kuna prometa, uz rast njezine cijene za 1,64 posto, na 1.240 kuna.

Promet iznad 900 tisuća kuna ostvaren je i dionicom Ingre, čija je cijena skočila 11,43 posto, na 5,85 posto, pa je bila najveća dobitnica.

Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Vira, za 3,7 posto na 52,5 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 30 izdanja, pri čemu je njih 20 ostvarilo rast cijene u odnosu na dan ranije, a 7 pad, dok 3 nije bilježilo promjene.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ingra, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Ericsson NT
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE