GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada

Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na početku sezone objave poslovnih rezultata kompanija, Crobex indeksi Zagrebačke burze proteklog su tjedna porasli, nakon tri tjedna pada, no uz skroman promet, dijelom zbog godišnjih odmora, a dijelom i opreza nakon što je Europska središnja banka (ECB) povećala kamate.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,35 posto, na 1.963 boda, a Crobex10 za 1,86 posto, na 1.168 bodova. Oba indeksa tako su znatnije porasla, nakon tri tjedna pada.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexnutris, za 3,31 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 22,7 milijuna kuna, oko milijun kuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 14,65 milijuna kuna blok prometa, i to u transakciji dionicom Podravke 8,4 milijuna kuna, po cijeni od 560 kuna za dionicu, te dionicom Spana 6,25 milijuna kuna, po cijeni od 250 kuna za dionicu.

Na ZSE se trgovalo oprezno, kao i na europskim burzama, jer su ulagači veći dio tjedna iščekivali za koliko će ECB podići kamatne stope, po prvi put od 2011., kako bi suzbila rekordnu inflaciju. Očekivalo se povećanje od 0,25 postotnih bodova, no ECB je u četvrtak podignuo referentnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na nula posto. Glavna stopa refinanciranja podignuta je također za pola postotnog boda, na 0,5 posto.

U redovnom trgovanju na ZSE najveći promet imala je povlaštena dionica Končara D&ST, 4,2 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 4,9 posto, na 2.140 kuna.

Ta je kompanija izvijestila u četvrtak da su joj poslovni prihodi u prvom polugodištu porasli 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 874 milijuna kuna, dok je neto dobit uvećana 45 posto, na 55,6 milijuna kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, s 2,28 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 7,55 posto, na 456 kuna.

Uprava te brodarske kompanija sazvala je glavnu skupštinu za 31. kolovoza, na kojoj će, između ostalog, predložiti isplatu dividende od 20 kuna po dionici iz lanjske dobiti, odnosno ukuno 27,6 milijuna kuna.

Znatnije promete imale su i dionice HT-a i Podravke, iznad 1,6 milijuna kuna. Pritom je dionici HT-a cijena porasla 1,43 posto, na 177,5 kuna, a Podravci za 3,57 posto, na 580 kuna.

Podravka je objavila da je na razini grupe u prvom polugodištu ostvarila prihode od prodaje od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna ili 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a normalizirana neto dobit Grupe iznosi 195,4 milijuna kuna, i manja je za 2,7 milijuna, odnosno 1,3 posto, izvijestili su u petak iz Podravke.

Najveća dobitnica bila je dionica Đure Đaković Grupe, čija je cijena skočila 143 posto, na 73 kune. S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Adriatic osiguranja,čija je cijena pala 20 posto, na 4.400 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala proteklog se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 31 porasla, 20 pala, a 10 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Hrvatski Telekom, Podravka, Đuro Đaković, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE