GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi pali treći tjedan zaredom, na najniže razine od kraja ožujka

Zagrebačka burza: Indeksi pali treći tjedan zaredom, na najniže razine od kraja ožujka
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pod utjecajem daljnje korekcije cijena dionica na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi pali više od jedan posto, pa su nakon tri tjedna gubitka dotaknuli najniže razine od kraja ožujka.

Glavni dionički indeksi spustili su se protekloga tjedna za 1,33 posto, pa je tako Crobex završio trgovanje na 2.082 boda, a Crobex10 na 1.241 bodu.

Oslabili su već treći tjedan zaredom, dotaknuvši najniže razine od kraja ožujka, pod utjecajem korekcije cijena dionica na svjetskim burzama jer investitori očekuju podizanje kamatnih stopa od strane vodećih središnjih banaka u svijetu zbog visoke inflacije, a rast kamatnih stopa ne ide u prilog tržištima dionica.

Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše je pao prehrambeni, za 1,73 posto. Najviše je, pak, porastao građevinski, za 4,02 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 39,2 milijuna kuna, što je gotovo 11 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 2,3 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom Atlantic grupe po cijeni od 1.620 kuna za dionicu.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 6,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,15 posto, na 34,3 kune.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 5 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 5,4 posto, na 526 kuna.

Dionicom Podravke protrgovano je 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,33 posto, na 594 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 3,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,1 posto, na 180 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Croatia osiguranja, za 9,33 posto, na 6.800 kuna. Znatnije su pale i cijene dionica Luke Ploče, za 7 posto, na 595 kuna, te Visa, za 6,84 posto, na 8,85 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 31,67 posto, na 7,9 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 19 porasla, 33 pala, a devet stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Croatia osiguranje, Atlantic Grupa, Atlantska plovidba, Varteks
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE