GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi oštro pali, AD Plastik gubitnik tjedna

Zagrebačka burza: Indeksi oštro pali, AD Plastik gubitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi oštro pali, kao i većina većina najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a zbog napada Rusije na Ukrajinu poslovna izvješća domaćih kompanija, kao i podatak o rekordnom rastu BDP-a pali su u drugi plan.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 3,72 posto, na 2.042 boda, a Crobex10 za 4,46 posto, na 1.231 bod.

Znatno su pali već drugi tjedan zaredom, pod utjecajem oštrog potonuća u četvrtak, za otprilike 6,5 posto, nakon što je Rusija napala Ukrajinu. No, u petak su Crobexi, kao i ostali svjetski burzovni indeksi, nadoknadili dio prethodnih gubitaka.

Među sektorskim indeksima na ZSE, najviše su pali industrijski, za 6,04 posto, i prehrambeni, za 4,62 posto. Jedino je ojačao transportni, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 77,8 milijuna kuna, što je 40 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je gotovo 30 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom HT-a 27,65 milijuna kuna, a Ericssona Nikole Tesle 2,3 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 10,5 milijuna kuna. Cijena joj je pritom oslabila 1,34 posto, na 184 kune.

HT je izvijestio da je u 2021. godini ostvario neto dobit od 614,4 milijuna kuna, što je za 7,1 posto više nego u 2020., uz 7,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je za jedan posto manje u odnosu na 2020.

Slijedila je dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 6,17 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,59 posto, na 68 kuna.

Zagrebačka banka izvijestila je u srijedu da će dioničarima na predstojećoj glavnoj skupštini predložiti isplatu dividende od 6,27 kuna po dionici iz dobiti ostvarene u 2021. godini, čime bi nakon dvije godine ponovno počela isplaćivati dividendu.

Znatni promet ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, 5,5 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 6,36 posto, na 1.620 kuna, premda je ta kompanija izvijestila da je prošle godine ostvarila rast neto dobiti i rekordne prihode od prodaje od 5,7 milijardi kuna, što je 8,6 posto više nego u 2020.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 5,35 milijuna kuna. Cijena joj je kliznula 5,29 posto, na 32,2 kune, iako je izvijestila da je u 2021. znatno oporavila poslovanje, ostvarivši neto dobit od 108,7 milijuna kuna, za razliku od 2020. kada je poslovala s gubitkom od gotovo 359 milijuna kuna.

Promete veće od pet milijuna kuna imale su i dionice Atlantske plovidbe te Podravke, pri čemu je dionica Atlantske plovidbe pojeftinila 0,49 posto, na 407 kuna, a Podravke 7,58 posto, na 610 kuna.

Ipak, najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica AD Plastika, čija je cijena potonula 12,58 posto, na 139 kuna.

Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen izjavio je u četvrtak kako ne očekuje negativan utjecaj sankcija Rusiji na poslovanje AD Plastik grupe, koja u Rusiji ima dvije tvornice.

Znatno je pala i cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 10,21 posto, na 2,55 kuna.

Među malobrojnim dobitnicama po rastu cijene za 11,48 posto isticala se dionica Visa, koja je završila tjedan na 6,8 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 65 dionica, pri čemu je cijena njih 52 pala, 7 porasla, a 6 stagnirala.

Zbog nesigurnosti na svjetskim burzama nakon napada Rusije na Ukrajinu, podatak o domaćem BDP-u bio je u drugom planu.

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je, naime, objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom kvartalu 2021. porastao 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Premda sporije nego u prethodna dva tromjesečja, to je treći kvartal zaredom kako gospodarstvo snažno raste, što pokazuje da se i dalje brzo oporavlja od koronakrize.

Zbog te krize u 2020. godini BDP je pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,4 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Atlantska plovidba, AD Plastik, Podravka, Končar EI, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Atlantic Grupa
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE