GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili, u fokusu Ericsson Nikola Tesla i Podravka

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili, u fokusu Ericsson Nikola Tesla i Podravka
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeks blago pali drugi dan zaredom, uz nešto veći promet nego dan ranije, pri čemu su u fokusu investitora bile dionice Ericssona Nikole Tesle i Podravke.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,08 posto, na 1.934 boda, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.139 bodova. Oslabili su tako drugi dan zaredom.

I sektorski indeksi blago su oscilirali, pri čemu je u najvećem minusu bila Crobexindustrija, za 0,17 posto, a u najvećem plusu Crobexkonstrukt, za 0,94 posto.

Redovni promet dionicama bio je 6,4 milijuna kuna, što je za otprilike 3,4 milijuna više nego dan ranije. Uz to, ostvareno je i gotovo 4,4 milijuna kuna blok prometa u transakciji povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 364 kune.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, od 1,77 milijuna kuna. Cijena joj je ostala nepromijenjena u odnosu na dan ranije, na 1.600 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Podravke, u visini od 1,17 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,62 posto, na 638 kuna.

Znatniji promet imale su još i dionice Arena Hospitality grupe, gotovo 792 tisuće kuna i HT-a, 765 tisuća kuna. Pritom je dionica Arene pojeftinila 0,89 posto, na 222 kune, a HT-a za 1,14 posto, na 173,5 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Najviše je, pak, porasla cijena dionice Varteksa, za gotovo 44 posto, na 5,75 kuna.

Končar Grupa u 2023. planira prihode iznad 760 milijuna eura

Od važnijih poslovnih vijesti, Končar Elektroindustrija izvijestila je u četvrtak da je Nadzorni odbor usvojio konsolidirani plan poslovanja Grupe za 2023. godinu, u kojem su planirani prihodi iznad 760 milijuna eura, temeljem dobre ugovorenosti poslova, koja se na kraju ove godine procjenjuje na otprilike milijardu eura.

Pritom se ugovoreni poslovi za realizaciju u 2023. godini procjenjuju u iznosu većem od 610 milijuna eura, što ukazuje da ugovoreni poslovi čine više od 80 posto planiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga.

"Plan za sljedeću godinu izrađen je u složenim globalnim okolnostima te neizvjesnostima poput brzine oporavka industrije od posljedica koronavirusa, trajanja ruske agresije na Ukrajinu te posljedično energetske krize i kretanja inflacije. Unatoč navedenome u narednoj godini predviđa se daljnji rast i razvoj Grupe Končar", navodi se u priopćenju te kompanije.

Izvoz i dalje dominira u ukupnim prihodima i to prije svega u zemlje Europske unije. Zemlje u kojima se planira najveći dio od planiranih 434 milijuna eura prihoda iz inozemstva su Švedska, Njemačka, Španjolska te Austrija. U odnosu na prethodne godine značajnije je povećan plan izvoza na tržište Norveške, prije svega uslijed integracije Dalekovoda u Grupu Končar, navodi se u priopćenju.

Investicijski ciklus nastavlja se i u 2023. godini, a usmjerenost je na ulaganjima u novu opremu i strojeve. Od značajnijih projekata planirani su nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija. Investicije u idućoj godini planiraju se u iznosu većem od 60 milijuna eura.

Između ostalog, u priopćenju se navodi i da u 2023. godini Končar Grupa planira zapošljavanje 205 novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, prema čemu bi na kraju 2023. godine u Grupi bilo zaposleno 4.885 radnika.

Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je njih sedam ostvarilo rast cijene, 15 pad, a osam stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, Arena Hospitality Group, Končar EI, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Podravka i Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Podravka i Zaba u fokusu
ZAGREB - Drugi uzastopni dan pad indeksa Zagrebačke burze uz još uvijek visok promet.
Dionice NLB-a od početka godine uzletjele više od 30%
LJSE
Dionice NLB-a od početka godine uzletjele više od 30%
LJUBLJANA - Ako tražite podcijenjene dionice, Ljubljanska burza je još uvijek pravo mjesto, što je naravno premija na likvidnost i marginalnost tržišta.
Bitcoin bi mogao napasti rekord, snažno rastu i ostale kriptovalute
KRIPTOVALUTE
Bitcoin bi mogao napasti rekord, snažno rastu i ostale kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je u utorak skočio iznad 57.000 dolara, što ga je dovelo u zapanjujuću udaljenost od njegove najviše razine svih vremena jer je entuzijazam za najveću kriptovalutu na svijetu dosegao razinu koja je posljednji put viđena tijekom procvata 2021. godine.
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, Hang Seng u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, Hang Seng u plusu
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su bila niža u srijedu jer je središnja banka Novog Zelanda zadržala svoju kamatnu stopu stabilnom, dok je indeks nekretnina u Hong Kongu ojačao nakon objave gradskog proračuna.
Wall Street: Dow Jones pao, čeka se podatak o inflaciji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao, čeka se podatak o inflaciji
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average pao je u utorak za više od 100 bodova dok ulagači očekuju ključne podatke o inflaciji koji će biti objavljeni kasnije ovog tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE