GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, likvidnost skromna

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, likvidnost skromna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna skliznuli oko pola posto, zabilježivši gubitak drugi tjedan zaredom, a kako investitorima nedostaje novih smjernica iz poslovnog sektora, i likvidnost je bila vrlo skromna.

Crobex indeks pao je prošli tjedan 0,48 posto, na 1.983 boda, a Crobex10 za 0,51 posto, na 1.184 boda. Oba indeksa zabilježila su gubitak drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio Crobexnutris, za 2,69 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,92 posto.

Redovni dionički promet iznosio je svega 17,2 milijuna kuna, što je otprilike 6,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.

No, ostvareno je gotovo 16,5 milijuna kuna blok prometa. Pritom je 14,1 milijun kuna zabilježeno u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 66 kuna za dionicu, a 2,4 milijuna kuna dionicom HPB-a, po cijeni od 800 kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 2,48 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,7 posto, na 570 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 1,04 posto, na 382 kune.

Značajniji promet imala je i dionica Atlantske plovidbe, 1,53 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,48 posto, na 419 kuna.

Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice AD Plastika, s padom cijene za 5,44 posto, na 90 kuna, te Saponije, za 4,82 posto, na 790 kuna.

Najviše su, pak, porasle cijene dionica Slatinske banke, za 15 posto, na 57,5 kuna, Tankerske Next Generation za gotovo 13 posto, na 61 kunu, te Vira za 10,8 posto, na 43 kune.

Na domaćoj, kao i europskim burzama, vladao je oprez proteklih dana u očekivanju odluke Europske središnja banke (ECB) o kamatnim stopama. ECB je u četvrtak povećao kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, poskupivši zaduživanje poduzećima i građanima, te najavio novo zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio inflaciju.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 48 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, 27 pala, a devet stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Tankerska Next Generation, Hrvatska poštanska banka, Podravka, AD Plastik, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE