GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi tjedan zaredom, u fokusu prehrambeni sektor

Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi tjedan zaredom, u fokusu prehrambeni sektor
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2021 / 08:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi ojačali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no promet je ostao skroman, dok su u nešto većem fokusu bile dionice iz prehrambenog sektora.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,16 posto, na 2.016 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,78 posto, na 1.233 boda.

I svi sektorski indeksi ostvarili su dobitke, pri čemu najveći Crobexindustrija, za 2,03 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 28,8 milijuna kuna, što je za 400 tisuća kuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke, s prometom od 5,2 milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 1,29 posto, na 628 kuna.

Ta kompanija u petak je objavila da je Nadzorni odbor dao suglasnost Upravi za plan poslovanja od 2022. do 2024., kojim su detaljno razrađene aktivnosti koje će se provoditi u njezinim divizijama prehrane i farmaceutike. Sastavni dio tog plana čini trogodišnji plan investicija temeljem kojeg su pripreme za izgradnju novog logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih kapitalnih investicija za iduće razdoblje, u punom tijeku.

Po likvidnosti je slijedila dionica Končara EI, kojom je ostvareno 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 6,49 posto, na 820 kuna.

Ipak, među likvidnijima je najveća dobitnica bila dionica Koke, sa skokom cijene za 14,8 posto, na 535 kuna, dok je znatnije porasla i cijena dionice HPB-a, za 8,26 posto, na 655 kuna.

Razlog skoka likvidnosti i cijene dionice Koke, u vlasništvu Vindije, objava je u utorak da je Kutjevo, u vlasništvu poduzetnika Envera Moralića, iskazalo interes za ulaganje u Koku putem stjecanja njezinih dionica.

No, iz Vindije su u srijedu izvijestili da, kao vlasnik 96,36 posto njezinih dionica, "nemaju nikakvu namjeru niti sada, niti u idućem razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke", nakon čega je splasnuo interes za tom dionicom na burzi.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,22 posto, na 1.620 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 2,29 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 183,5 kuna.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Jadroplova, za 9,48 posto, na 52,5 kuna, te Končar D&ST, za 5,24 posto, na 1.990 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 62 dionice, pri čemu je cijena njih 29 porasla, 20 pala, a 13 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Koka, Podravka, Vindija, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE