GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi nastavili pad, Valamar u fokusu

Zagrebačka burza: Indeksi nastavili pad, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 18:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, indeksi Zagrebačke burze u petak su ponovno blago pali, završivši tako već četvrti tjedan zaredom s gubitkom.

Crobex indeks u petak je oslabio 0,24 posto, na 1.573 boda, kliznuvši naniže šesti trgovinski dan zaredom. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,25 posto, na 973 boda.

Oba indeksa kreću se oko najnižih razina u mjesec dana i na gubitku su četvrti tjedan zaredom. Crobex je na tjednoj razini u minusu 1,35, a Crobex10 za 1,47 posto u odnosu na početak tjedna.

Svi sektorski indeksi u petak su bili u minusu, pri čemu najviše građevinski, za 2,44 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,75 milijuna kuna te je bio za 1,7 milijuna veći nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Rivijere - 823 tisuće kuna. Cijena joj je oslabila 0,43 posto, na 23 kune.

Iz najveće domaće turističke kompanije u petak su izvijestili a su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju. Stoga je EBITDA bila negativna 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna.

Slijedi dionica Optima telekoma, s prometom od 803 tisuće kuna i skokom cijene za 8,52 posto, na 5,86 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Dalekovoda, koom je ostvareno 776 tisuća kuna. Cijena joj je pala 4,1 posto, na 5,62 kune.

Najveći pad cijene bilježila je dionica Ingre, za 6,1 posto, na 6,9 kuna.

Tijekom cijelog dana na burzu pristižu financijska izvješća kompanija za prvih šest mjeseci, budući je danas zadnjih rok za njihovo podnošenje.

Od većih kompanija,Adris grupa izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila neto gubitak od 45 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 181 milijun kuna.

Gubitak je nastao ponajprije zbog bitno smanjenih poslovnih aktivnosti turističkog dijela Grupe, navodi se u izvješću. Ukupni prihodi Adris grupe u prvih su šest mjeseci iznosili su 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Povlaštena dionica Adrisa poskupjela je 0,27 posto, na 369 kuna.

Od ostalih poslovnih objava, Institut IGH izvijestio je da je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz tvrtku Eptisa Adria potpisao ugovor s Hrvatskim cestama o nadzoru izgradnje 4,5 kilometra istočne obilaznice grada Novog Marofa, vrijednog 4,33 milijuna kuna bez PDV-a.

Cijena dionice Instituta IGH porasla je 2,88 posto, na 107 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo sa 41 izdanjem, pri čemu je njih 19 ostvarilo rast cijene u odnosu na jučer, 17 pad, a 5 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Optima Telekom, Dalekovod, Ingra
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE