GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka

Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli za više od 2,5 posto, čime su nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka, prateći oporavak svjetskih burzi nakon šoka dan prije, kada je Rusija napala Ukrajinu.

Crobex indeks porastao je u petak 2,98 posto, na 2.042 boda, a Crobex10 za 2,52 posto, na 1.231 bod. Nadoknadili su tako dio jučerašnjih gubitaka od 6,5 posto, koje su zabilježili u danu kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, prateći oporavak svjetskih burzovnih indeksa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je danas u 16,30 sati u plusu 3 posto.

Međutim, na tjednoj razini završili su u minusu i to drugi tjedan zaredom, pri čemu je Crobex na gubitku 3,72 posto, a Crobex10 za 4,46 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je u petak 20,2 milijuna kuna, što je 13 milijuna manje nego dan ranije. Uz to, ostvareno je i 18,35 milijuna kuna blok prometa dionicom HT-a, po cijeni od 183,5 kuna za dionicu.

I u redovnom trgovanju najveći promet, 3 milijuna kuna, imala je dionica HT-a, a cijena joj je pritom porasla 0,55 posto, na 184,5 kuna.

Slijedi dionica Optima Telekoma, s prometom od 2,99 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 1,94 posto, na 5,26 kuna.

Telemach Hrvatska danas je objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optima telekoma, po cijeni od 5,36 kuna za dionicu.

Naime, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo tvrtki Telemach Hrvatska objavljivanje ponude za preuzimanje preostalih dionica Optima telekoma.

Sklapanjem ugovora o kupoprodaji Optima telekoma između Telemacha i HT-holdinga kao prodavatelja početkom siječnja ove godine, za kupca je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje. Tim ugovorom, podsjećaju, Telemach je stekao 37.716.043 redovnih dionica Optime, a s ranijim vlasničkim udjelima sada ima ukupno 38.120.491 redovnih dionica, što čini 54,90 posto udjela temeljnog kapitala društva.

Znatniji promet, 2,08 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, uz rast njezine cijene za 1,89 posto, na 1.620 kuna. Po likvidnosti je prati dionica Podravke, kojom je protrgovano 1,74 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,67 posto, na 610 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 3,54 posto, na 32,2 kune.

Valamar Grupa izvijestila je da je u 2021. znatno oporavila poslovanje, ostvarivši u odnosu na 2020. porast ukupnih prihoda od 141 posto, na gotovo 1,7 milijardi kuna te neto dobit od 108,7 milijuna kuna, za razliku od 2020. kada je poslovala s gubitkom od gotovo 359 milijuna kuna.

Među likvidnijima, najviše su porasle cijena dionica Ingre, za 11,11 posto, na 12 kuna te AD Plastika, za 8,59 posto.

Među malobrojnim dionicama koje su zabilježile pad cijene, nije bilo značajnijih gubitnica.

Od važnijih vijesti, Državni zavod za statistiku DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom kvartalu 2021. porastao 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Premda sporije nego u prethodna dva tromjesečja, to je treći kvartal zaredom kako gospodarstvo snažno raste, što pokazuje da se i dalje brzo oporavlja od koronakrize. Zbog te krize u 2020. godini BDP je pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,4 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 44 dionice, pri čemu je cijena njih 27 porasla, 7 pala, a 10 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Optima Telekom, Atlantic Grupa, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE