GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi katapultirani više od 5%

Zagrebačka burza: Indeksi katapultirani više od 5%
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi skočili su više od 5 posto uz znatan promet, prateći rast europskih burzi, koje su potaknute vijestima o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u Europi.

CROBEX je porastao 5,06 posto, na 1.581 bod, dok je CROBEX10 skočio 5,21 posto, na 987 bodova. Time su indeksi nastavili rasti već treći trgovinski dan zaredom, ostvarivši danas najveći dnevni postotni skok od 13. ožujka.

Svi sektorski indeksi bili su na dobitku, a najviše građevinski, za više od 12 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 35,75 milijuna kuna, što je za 9 milijuna više nego u petak. Uz to, ostvareno je i 3,84 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Dukata, po cijeni od 640 kuna za dionicu.

Najveći promet, 6,9 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena skočila 8,33 posto, na 27,3 kune.

S prometom nešto većim od 4 milijuna kuna slijedi dionica HT-a. Cijena joj je porasla 2,5 posto, na 164,5 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvareno je 3,95 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 5,43 posto, na 388 kuna.

Jedina među likvidnijima s padom cijene bila je dionica Optima telekoma - i to za 1,95 posto, na 6 kuna, uz promet od 3,8 milijuna kuna.

Većina izdanja ostvarila je rast cijene. Od 52 izdanja kojima se trgovalo, njih čak 48 ostvarilo je rast cijene u odnosu na petak, a svega 3 pad, dok 1 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tako Crobexi prate skok cijena dionica na europskim burzama, na kojima su ulagače ohrabrile vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u Francuskoj i Italiji, što je podržalo nadu da karantene daju rezultate. Sentiment investitora podupire i prošli tjedan donesen drugi set Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, suočenom s teškim posljedicama pandemije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati na dobitku 3,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 5,6 posto, a pariški CAC 4,5 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Adris Grupa, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE