GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli nakon četiri tjedna pada

Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli nakon četiri tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon četiri tjedna pada, indeksi Zagrebačke burze potekloga su tjedna blago ojačali, prateći kretanja na svjetskim burzama, no nizak promet ukazuje da i dalje prevladava oprez među investitorima zbog inflacije i usporavanja gospodarskog rasta.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,24 posto, na 2.086 bodova, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.244 boda. Oba indeksa tako su prekinula 4-tjedni negativni niz tijekom kojeg su se spustili na najniže razine od kraja ožujka ove godine.

Među sektorskim indeksima, najviše su prošloga tjedna porasli Crobexkonstrukt, za 1,81 posto te Crobexnutris, za 1,56 posto, dok je najviše pao Crobexturist, za 0,35 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 27,7 milijuna kuna, otprilike 800 tisuća manje nego u tjednu ranije.

Uz to ostvareno je i nešto više od 7 milijuna kuna blok prometa. U blok transakciji dionicom Podravke ostvareno je 2,7 milijuna kuna, po cijeni od 610 kuna za dionicu. Dionicom Imperial Riviere, pak, zabilježeno je 2,17 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 835 kuna, a povlaštenom dionicom Adrisa 2,15 milijuna kuna, po cijeni od 420 kuna za dionicu.

Kao i svjetskim burzama, i na ZSE se oprezno trguje već tjednima, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog visoke inflacije, povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. No, nakon višetjednog pada, svjetske su burze protekloga tjedna porasle.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 4,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,76 posto, na 33,5 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s 4 milijuna kuna prometa. Cijena joj se stagnirala na 178 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, kojm je protrgovano za 2,57 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,23 posto, na 1.650 kuna.

Gotovo 2,5 milijuna kuna ostvareno je, pak, dionicom Spana, uz rast cijene za 1,26 posto, na 242 kune.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Tankerske Next Generation, čija je cijena porasla 4,74 posto, na 53 kune.

Znatnije su poskupile i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 3,66 posto, na 17 kuna, te Čakovečkih mlinova, za 2,67 posto, na 77 kuna.

S druge strane, među likvidnijima je najviše pala cijena dionice Dalekovoda, za 6,78 posto, na 16,5 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 24 porasla, 22 pala, a 15 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Viktor Lenac, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Tankerska Next Generation, Span
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE