GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT obilježio tjedan, minimalni rast CROBEX-a

Zagrebačka burza: HT obilježio tjedan, minimalni rast CROBEX-a
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2017 / 19:47
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je mlitavu trgovinu i minimalni rast indeksa. Investitori su se fokusirali na dionice HT-a, a nešto više pozornosti dobila su i izdanja iz turističkog sektora.

CROBEX je u tjednu ojačao minimalnih 0,02 posto, na 1.901,35 boda i ostao iznad psihološke granice od 1.900 bodova. CROBEX10 je porastao 0,6 posto, na 1.126,96 boda.

Redovni dionički promet je umanjen za 4,2 milijuna kuna ili za 21 posto na 16,1 milijuna kuna. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je u fokusu sa četiri milijuna kuna prometa, a cijena je podignuta 1 posto, na 181,01 kunu. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) je tjedan zaključila prometom od 2,1 milijun kuna i rastom od 1,8 posto, na cijenu od 45,72 kuna. 

Povlaštenim dionicama Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) ostvaren je promet od 860 tisuća kuna, a bilježe zadnju cijenu od 456,00 kuna uz rast od 0,9 posto.  Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Sava Re. O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom tjedna odlučivao je stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali da bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamjerio vodećim političkim igračima u državi.

- Da se odluka donosila na temelju poslovnih rezultata, ishod bi bio povoljniji za Adris, a uvjereni smo i za budućnost Save Re - rekao je Predrag Grubić, glasnogovornik grupe.

Dionice su najviše poskupjele izdanju HUP Zagreb (ZSE:HUPZ-R-A), za 3,3 posto, na 3.100,00 kuna, što ga čini dobitnikom tjedna, a njima je protrgovan iznos od 489 tisuća kuna. 

Gubitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena potonula 4,2 posto, na 21,42 kuna, uz promet od 538 tisuću kuna. 

Loš tjedan imala je i Hrvatska poštanska banka (ZSE:HPB-R-A) kojoj je cijena pala 1,6 posto, na 541,01 kune i prometom od 731 tisuću kuna. 

Već mjesecima na meti prodaje je Podravka (ZSE:PODR-R-A) koja je ovoga tjedna srezana 1,5 posto, na 313,00 kuna te sa 373 tisuća kuna prometa. 

Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A)  je oslabio 1,3 posto, na 29,61 kunu, uz promet od 444 tisuću kuna. Modernizacija proizvodnje, postizanje konkurentnosti i zadržavanje samo onih djelatnosti koje mogu opstati na tržištu smjer je u kojem će ići Đuro Đaković nakon uspješno provedenog drugog kruga dokapitalizacije, u kojemu je prikupljen 51 milijun kuna. Na upit koja je nova vlasnička struktura Đure Đakovića i je li točno da država više nije većinski vlasnik, predsjednik Uprave Tomislav Mazal je odgovorio kako on to ne može ni potvrditi niti demantirati sve dok dionice ne budu upisane u registar dioničara.

– Mogu samo objaviti da je riječ o domaćim ulagačima, među kojima ima i pravnih i fizičkih osoba – rekao je Mazal.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Podravka, Đuro Đaković, Valamar Riviera, Dalekovod, Adris Grupa, Sava Re, ZSE:DDJH-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Mallorca zatvara ulice s kafićima zbog pijanih Britanaca i Nijemaca
ZATVARANJE
Mallorca zatvara ulice s kafićima zbog pijanih Britanaca i Nijemaca

MALLORCA - Regionalna vlada Balearskih otoka naredila je u srijedu zatvaranje triju popularnih ulica na Mallorci kako bi zaustavila pijane turiste zbog kojih prijeti novo izbijanje koronavirusa.

Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji
BEOGRAD - Trgovanje državnim dužničkim hartijama podiglo je ukupan promet na Beogradskoj berzi na 565,6 miliona dinara (4,8 miliona evra).
Zagrebačka burza: Blagi rast indeksa, velika transakcija dionicama AD Plastika
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi rast indeksa, velika transakcija dionicama AD Plastika
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela blagi rast indeksa, no investitori i dalje nisu spremni na veće rizike.
EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama
PROCJENE
EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama
NEW YORK - Europska unija mogla bi pribaviti trećinu novca za fond za oporavak od koronakrize izdanjem zelenih obveznica kako bi privukla ulagače sklone financiranju projekata fokusiranih na zaštitu okoliša, sugerira agencija Standard & Poors.
Rezultati za prvih 14 dana srpnja u turizmu na razini 55 posto lanjskih
BOLJE OD OČEKIVANJA
Rezultati za prvih 14 dana srpnja u turizmu na razini 55 posto lanjskih
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih 14 dana srpnja boravilo više od 950 tisuća turista, koji su ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, što je na razini 55 posto prošlogodišnjih rezultata, čime su nadmašene procjene, očekivanja i konkurencija, ističu u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE