GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT obilježio tjedan, minimalni rast CROBEX-a

Zagrebačka burza: HT obilježio tjedan, minimalni rast CROBEX-a
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2017 / 19:47
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je mlitavu trgovinu i minimalni rast indeksa. Investitori su se fokusirali na dionice HT-a, a nešto više pozornosti dobila su i izdanja iz turističkog sektora.

CROBEX je u tjednu ojačao minimalnih 0,02 posto, na 1.901,35 boda i ostao iznad psihološke granice od 1.900 bodova. CROBEX10 je porastao 0,6 posto, na 1.126,96 boda.

Redovni dionički promet je umanjen za 4,2 milijuna kuna ili za 21 posto na 16,1 milijuna kuna. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je u fokusu sa četiri milijuna kuna prometa, a cijena je podignuta 1 posto, na 181,01 kunu. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) je tjedan zaključila prometom od 2,1 milijun kuna i rastom od 1,8 posto, na cijenu od 45,72 kuna. 

Povlaštenim dionicama Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) ostvaren je promet od 860 tisuća kuna, a bilježe zadnju cijenu od 456,00 kuna uz rast od 0,9 posto.  Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Sava Re. O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom tjedna odlučivao je stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali da bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamjerio vodećim političkim igračima u državi.

- Da se odluka donosila na temelju poslovnih rezultata, ishod bi bio povoljniji za Adris, a uvjereni smo i za budućnost Save Re - rekao je Predrag Grubić, glasnogovornik grupe.

Dionice su najviše poskupjele izdanju HUP Zagreb (ZSE:HUPZ-R-A), za 3,3 posto, na 3.100,00 kuna, što ga čini dobitnikom tjedna, a njima je protrgovan iznos od 489 tisuća kuna. 

Gubitnik tjedna bio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) kojemu je cijena potonula 4,2 posto, na 21,42 kuna, uz promet od 538 tisuću kuna. 

Loš tjedan imala je i Hrvatska poštanska banka (ZSE:HPB-R-A) kojoj je cijena pala 1,6 posto, na 541,01 kune i prometom od 731 tisuću kuna. 

Već mjesecima na meti prodaje je Podravka (ZSE:PODR-R-A) koja je ovoga tjedna srezana 1,5 posto, na 313,00 kuna te sa 373 tisuća kuna prometa. 

Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A)  je oslabio 1,3 posto, na 29,61 kunu, uz promet od 444 tisuću kuna. Modernizacija proizvodnje, postizanje konkurentnosti i zadržavanje samo onih djelatnosti koje mogu opstati na tržištu smjer je u kojem će ići Đuro Đaković nakon uspješno provedenog drugog kruga dokapitalizacije, u kojemu je prikupljen 51 milijun kuna. Na upit koja je nova vlasnička struktura Đure Đakovića i je li točno da država više nije većinski vlasnik, predsjednik Uprave Tomislav Mazal je odgovorio kako on to ne može ni potvrditi niti demantirati sve dok dionice ne budu upisane u registar dioničara.

– Mogu samo objaviti da je riječ o domaćim ulagačima, među kojima ima i pravnih i fizičkih osoba – rekao je Mazal.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Podravka, Đuro Đaković, Valamar Riviera, Dalekovod, Adris Grupa, Sava Re, ZSE:DDJH-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
RAST
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE