GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT i Adris zaslužni za rast indeksa i prometa

Zagrebačka burza: HT i Adris zaslužni za rast indeksa i prometa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2012 / 16:47
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Dominacija optimista na Zagrebačkoj burzi danas je bila popraćena i nešto boljim volumenom prometa za što su najzaslužniji HT i povlašteni Adris.
CROBEX je ojačao 0,3 posto, na 1.766,18 bodova dok je CROBEX10 podignut 0,9 posto, na 998,26 bodova. Ostvareno je 14,4 milijuna kuna redovnog prometa dionicama.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je najtrgovaniji sa 3,3 milijuna kuna prometa a cijena mu je porasla 1,3 posto, na 203,69 kuna. Najveća hrvatska softverska kompanija IN2 Grupa prodaje se, a najbliži kupac je Hrvatski Telekom. Osim HT-a, u procesu dubinskog snimanja još su dvije strane IT kompanije, jedna iz Austrije i druga iz Njemačke.

Dobitnik dana su povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) koje su uzletjele 4,9 posto, na 256,98 kuna, uz 1,6 milijuna kuna prometa. Zaključna cijena ujedno je i najviša dnevna dok je rast u kategoriji prosječne cijene znatno skromniji (1,1 posto, na 251,40 kuna). Redovne Adrisove dionice (ZSE:ADRS-R-A) uzletjele su 5,4 posto, na 289,89 kuna, uz 517 tisuća kuna prometa.

Prosvjed radnika Dalekovoda (ZSE:DLKV-R-A) nije prepao kupce ovih dionica koji su danas podigli cijenu 1 posto, na 64,97 kuna, uz 978 tisuća kuna prometa. Glasnogovornica Dalekovoda Ivana Radić izjavila je da uprava već dva mjeseca pokušava s bankama dogovoriti poček za otplatu dugovanja. Kaže da dio banaka okupljen oko Zagrebačke banke na to pristaje, ali skupina manjih banaka još se nije izjasnila o tom prijedlogu. Dalekovod se nada dobrovoljnoj nagodbi, no sve je manje vremena i zato poziva vjerovnike na dogovor.

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) ostvario je 552 tisuće kuna prometa uz pad cijene od 0,4 posto, na 1.275,05 kuna.

Spekulacije da je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) među kompanijama koje su dobile posao gradnje rukometnih dvorana u Kataru katapultirao je njegove dionice 8,2 posto, na 466,90 kuna, uz 206 tisuća kuna prometa.

Nezadovoljstvo Vira (ZSE:VIRO-R-A) kvotama za šećer donijelo je povećan promet ovim dionicama. Uz 417 tisuća kuna prometa, cijena je povećana 0,6 posro, na 520,02 kune, bliže gornjem dijelu dnevnog raspona.

Dioki (ZSE:DIOK-R-A) se danas našao među dobitnicima dana slijedom jučerašnje informacije kako skoro slijedi prodaja zemljišta za LNG terminal. Danas su dionice skočile 3,6 posto, na 9,30 kuna, uz 228 tisuća kuna prometa. Zanimljivo još je više povećana prosječna cijena, čak 11,3 posto, na 9,76 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Dalekovod, Ericsson Nikola Tesla, Dioki, Institut IGH, ZSE:HT-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:ADRS-R-A, ZSE:IGH-R-A, ZSE:DIOK-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:ERNT-R-A
PROČITAJ I OVO
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
POVIJESNI TRENUTAK
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
KOMARNA - Posljednji, 165. i 220 tona teški segment Pelješkog mosta podignut je i čeka se da se postavi na svoje mjesto. Nakon postavljanja elementa kineski radnici kreću sa zavarivanjem i oko 23 sata se očekuje da to bude gotovo.
Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu
MOST
Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu
BRIJEST - Šef Hrvatskih cesta Škorić je otkrio zašto se most spaja baš u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE