GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.

CROBEX je potonuo 1 posto, na 1.575 bodova, dok je CROBEX10 oslabio 0,9 posto, na 988 bodova. Svi sektorski indeksi bili su pritom u minusu, a ponajviše prehrambeni, za 1,5 posto.

Redovni promet iznosio je 7,2 milijuna kuna te je bio 2,8 milijuna manji nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,7 posto, na 1.420 kuna.

Ta kompanija izvijestila je danas da joj je neto dobit za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 67,2 milijuna kuna, što je 16,8 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, prihodi od prodaje dosegnuli su 1,44 milijarde kuna, što je 15,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz te kompanije su danas objavili i poziv za izvanrednu skupštinu, koja će se održati 9. prosinca, a dioničari će odlučivati o isplati dividende od 49 kuna po dionici te podjeli 11.000 trezorskih dionica zaposlenicima.

Milijunski promet, u visini od 1,4 milijuna kuna, ostvarila je još samo i dionica HT-a, a cijena joj je pritom oslabila 1,2 posto, na 172 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je protrgovano 640 tisuća kuna. Cijena joj je stagnirala na 445 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je bio i dionicom Atlantske plovidbe, gotovo 630 tisuća kuna, uz pad njezine cijene za 10 posto, na 135 kuna, pa je bila među likvidnijima na najvećem gubitku.

Najveća dobitnica, pak, među likvidnijima bila je redovna dionica Končar Transformatora, sa skokom cijene za 9,1 posto, na 1.320 kuna.

Sezona objava financijskih izvješća kompanija postupno se intenzivira, a od većih kompanija, rezultate je objavio i AD Plastik, izvijestivši da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit na razini grupacije od 23,8 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad od 62,8 posto.

Financijsko izvješće objavila je i Arena Hospitality Grupa, izvijestivši da je u prvih devet mjeseci ostvarila 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna. Rezultati ove godine pod negativnim su utjecajem pandemije, ograničenja putovanja i smanjene turističke potražnje za međunarodnim putovanjima, kaže u izvješću predsjednik uprave te Gupacije Reli Slonim. Cijena te dionice oslabila je 0,74 posto, na 268 kuna

Na burzi se danas trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je njih 5 ostvarilo rast cijene, 24 pad, a 10 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Na europskim su burzama u srijedu su cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, što je posljedica novih restriktivnih mjera u nizu zemalja zbog rekordnog rasta broja novozaraženih koronavirusom. Oko 16,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u minusu 3,3 posto. I ostali vodeći europski indeksi bili su u znatnom minusu, koji se kretao od 3,3 do 4,4 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, Končar Transformatori, CROBEX, CROBEX10, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Arena Hospitality Group, AD Plastik, Podravka, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE