GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Domaće tržište moglo bi nastaviti pad

Zagrebačka burza: Domaće tržište moglo bi nastaviti pad
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2011 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok strah od dužničke krize i nove recesije tresu svjetska financijska tržišta, ni Zagrebačka se burza vjerojatno ni danas neće moći oduprijeti negativnom raspoloženju izvana, iako su Crobexi već dotaknuli najniže razine od prosinca lani.
Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 pad, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je potonuo 2,03 posto, na 1.816 bodova, a Crobex10 2,18 posto, na 1.002 boda.

Crobex indeks sada je na najnižoj razini od 2. prosinca lani, kada je na zatvaranju iznosio 1.784 boda. Crobex10 je, pak, na najnižoj razini do 10. prosinca, kada je trgovinski dan završio na 1.001 bodu.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 9,65 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego tjedan dana ranije.

„Domaće tržište kapitala nastavit će pratiti negativna kretanja na svjetskim burzama, a u najvećem fokusu investitora vjerojatno će biti vijesti iz eurozone“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, teško je procijeniti hoće li, nakon jučerašnjeg pada za više do dva posto, Crobexi usporiti klizanje naniže. Napominje kako su svjetski burzovni indeksi na najnižim razinama u više od godinu dana, dok su Crobex na najnižim razinama u 10 mjeseci.

A na svjetskim burzama nastavljena je oštra korekcija cijena dionica.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi potonuli više od 2 posto, zaronivši na najniže razine u 13 mjeseci. Pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor jer se ulagači plaše da bi dužnička kriza u eurozoni mogla prerasti u bankarsku krizu.

Inspektori MMF-a, EU-a i Europske središnje banke i dalje 'češljaju' proračunske stavke u Grčkoj, a ni jučerašnji sastanak ministara financija 17 članica eurozone nije urodio konkretnim rješenjima. Ministri su poručili da razmatraju proširenje uloge privatnih investitora u planiranom drugom paketu financijske pomoći Grčkoj.

To, pak, jača izglede da bi vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom banke, morali preuzeti veći teret restrukturiranja grčkog duga nego što je dogovoreno ranije. U srpnju je dogovoreno da bi banke otpisale 21 posto vrijednosti njihova portfelja u grčkim dugovima.

U međuvremenu, ekonomisti Goldman Sachsa objavili su da bi eurozona mogla kliznuti u recesiju već na početku ovog tromjesečja, a smanjili su i svoje procjene gospodarskog rasta za SAD u idućoj godini s ranijih 2 na 1,4 posto.

Zbog svega toga su na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom.

„Dužnička kriza u Europi i mogućnost još jedne recesije u svijetu najvažniji su strahovi koji tresu investitore na globalnim financijskim tržištima“, navodi Harambašić Nereau.

Za nove smjernice investitori očekuju današnju objavu podatka o narudžbama u američkim tvornicama u kolovozu.

„Ekonomisti očekuju da će narudžbe američkoj industriji biti slabije nego u prethodnim mjesecima, stoga nije izgledan preokret negativnog trenda na svjetskim burzama“, ocjenjuje Harambašić Nereau.

Od domaćih makroekonomskih vijesti, danas se očekuje objava prve procjene prometa u trgovini na malo u rujnu.

Svih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 0,7 i 2,7 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,4 posto, nakon što je u srpnju potrošnja ojačala 0,9 posto.
Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, maloprodaja, trgovina na malo, eurozona
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE