GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dionice HT-a na najvišoj razini od lipnja 2013.

Zagrebačka burza: Dionice HT-a na najvišoj razini od lipnja 2013.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 17:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su u ponedjeljak nastavili uspon, nakon snažne tjedne izvedbe, ali uz skroman promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HT-a i Ericssona Nikole Tesle, čije su cijene na najvišim razinama u zadnjih gotovo osam odnosno sedam godina.

CROBEX je porastao u ponedjeljak 0,4 posto, na 1.877 bodova, a CROBEX10 za 0,3 posto, na 1.182 boda, što su njihove nove najviše razine od veljače prošle godine.

Tako Crobexi nastavljaju uspon nakon što su prošloga tjedna ostvarili snažan rast - CROBEX za 2,2 posto, a CROBEX10 za 3,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao prehrambeni, za 1,63 posto, dok je najviše pao građevinski, za 2,01 posto.

Redovni promet dionicama bio je tek nešto iznad 4 milijuna kuna, što je za 5,3 milijuna manje nego u petak.

U skromnom trgovanju niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet.

Najveći promet, 607 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena stagnirala na 194,5 kuna, zadržavši se tako na najvišoj razini od lipnja 2013. godine.

S prometom od oko 601 tisuću kuna slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 1,91 posto, na 1.600 kuna, što je njezina najviša razina od početka travnja 2014. godine.

Nešto veći promet, 590 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom AD Plastika, čija je cijena ojačala 0,54 posto, na 186 kuna.

Među likvidnijima, najviše je poskupjela dionica Atlantic grupe, za 2,88 posto, na 1.430 kuna. Istodobno, najviše je pala cijena dionice Ingre, za 2,61 posto, na 11,2 kune.

Od burzovnih objava, iz Professio energije izvijestili su da je Uprava odlučila o isplati predujma dividende u visini od 4 kune po dionici iz lanjske dobiti onim dioničarima koji će biti upisani kao vlasnici te dionice u depozitariju SKDD-a na dan 18. ožujka. To dionicom danas se nije trgovalo.

Na domaćem tržištu ukupno se trgovalo sa 40 dionica, pri čemu je njih 15 ostvarilo rast cijene, 10 pad, a 15 je stagniralo.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Professio Energia
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE