GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dioki uvjerljivi dobitnik dana

Zagrebačka burza: Dioki uvjerljivi dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2014 / 17:05
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Strašan uzlet Diokija obilježio je dan na Zagrebačkoj burzi. Osim toga, sve je bilo u granicama već viđenoga prethodnih dana - pad indeksa i uobičajeno nizak volumen prometa.
CROBEX je oslabio 0,1 posto, na 1.773,33 boda dok je CROBEX10 korigiran 0,3 posto, na 993,29 bodova. Ukupno je ostvareno 8,85 milijuna kuna prometa dionicama.

Jedini milijunaš bio je Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) koji je ostvario 2,75 milijuna kuna prometa uz pad zadnje cijene na 169,10 kuna.

AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) najavio je isplatu predujma dividende od 4 kune pa je povećan interes za njegove dionice. Ostvareno je 766 tisuća kuna prometa, a zadnja je cijena porasla 1,6 posto, na 116,35 kuna. Na isplatu predujma imat će pravo svi dioničari upisani kao vlasnici u depozitarij SKDD-a na dan 20. ožujka. Isplata će se izvršiti između 4. i 19. travnja.

Apsolutni je dobitnik dana bio Dioki (ZSE:DIOK-R-A) čije su dionice uzletjelew 35,1 posto, na 4,50 kuna, uz 423 tisuće kuna prometa. To je rezultat prihvaćanja stečajnog plana nakon kojeg bi kazahstanski investitori trebali preuzeti Dina Petrokemiju.  U vezi Dina Petrokemije, koja je u stopostotnom vlasništvu Diokija, stečajna upraviteljica ovlaštena je nastaviti pregovore s Davon Trading & Finance Limitedom, koji zastupa svoga glavnog dioničara, kazahstansku tvrtku "Kazakh Oil Trans World Group". Kako je rečeno na današnjem ročištu, Devon prihvaća uvjete predstečajne nagodbe Dina Petrokemije i namirenje vjerovnika kako je predviđeno tom nagodbom, a sa Zagrebačkom bankom i HEP-om je načelno dogovorio otkup potraživanja koje imaju od Dine. Devon namjerava steći dionice Dina Petrokemije sukladno financijskom i operativnom planu pripremljenom za predstečajnu nagodbu i otkupiti vlasnički udio od Diokija te povećati temeljni kapital Dina Petrokemije uplatom 12 milijuna eura koji će se koristiti za pokretanje proizvodnje.

S druge strane, gubitnica dana bila je Petrokemija (ZSE:PTKM-R-A) koja je potonula 7,5 posto, na 100 kuna, uz 552 tisuća kuna prometa. Očito raste nervoza pred obvezujuće ponude za kutinsku kompaniju koje bismo trebali vidjeti 7. ožujka.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je ostvario 695 tisuća kuna trgovine uz rast cijena na 8.625 kuna.

Očekivano izvlačenje zarade dogodilo se u slučaju dionica Jadroplova (ZSE:JDPL-R-A) koje posljednjih dana bilježe snažan rast. Danas se dogodila korekcija od 5,8 posto, na 130,05 kuna, uz 376 tisuća kuna prometa.

Prosječna cijena Podravke (ZSE:PODR-R-A) podignuta je na 286,68 kuna, uz 357 tisuća kuna prometa.Tagovi: Dioki, Hrvatski Telekom, AD Plastik, Podravka, Petrokemija, Dina Petrokemija, ZSE:HT-R-A, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:PTKM-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:JDPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i vrlo niska likvidnost
ZAGREB - Na hrvatskom tržištu kapitala u četvrtak nije bilo jasnog sentimenta s obzirom na tek manje pomake dioničkih indeksa, dok je likvidnost tržišta osjetno oslabila.
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
UPOZORENJE
Žigman: Zeleni, cyber i kripto rizici, nova su upozorenja za financijska tržišta
ROVINJ – Na konferenciji „Izazov promjene: Novi obzori“ koja se danas i sutra održava u Rovinju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman govorio je o lociranju sistemskih rizika i izazovima koje oni donose.
Bitcoin na novom rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin na novom rekordu
NEW YORK - Bitcoin je uzletio do novog rekorda i prvi se puta našao iznad razine od 66.000 dolara.
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta.
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
POZITIVAN NIZ
Wall Street: S&P 500 ojačao šesti uzastopni dan
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i u srijedu, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE